46
Следвайте ни

Пробутват ни месо от Испания за българско

viber icon

Някои търговски вериги продължават да злоупотребяват и предлагат вносно свинско месо за българско, алармираха потърпевши граждани в редакцията на „Марица“. На етикети с големи надписи "свинско от Българска ферма, със 100% гарантиран произход", със ситни букви е посочено, че прасето е отгледано и заклано в Испания.

Специално със свинското месо порочната практика е от 2018 г., но продължава и до днес, особено преди празници, когато хората масово купуват месо. Иначе сме се нагледали на копър от градината на баба от Египет, смилянски боб от Китай и какво ли още не.

Години наред преди африканската чума по свинете родният бранш изпитваше затруднения при производството и реализацията, а евтиният внос допълнително го задушаваше. Пандемията допълнително изправи пред фалит редица стопанства.

По данни от отдел "Агростатистика" към МЗХГ за дейността на кланиците за червено месо и производство на месо в България през 2020 г., в 63 лицензирани обекта са заклани 958 прасета. Получени са 64 286.7 тона месо, което е с 20.4% по-малко в сравнение с 2019 г. Това количество не може да задоволи нито пазара на свежо месо, още по-малко преработвателите. Поради свитото производство България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро основно от Испания, Германия и Франция.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Селчо Костов

Селчо Костов

15.12.2021 | 09:50

Е сега ли разбрахте,че не е бг месо това по магазините,по притеснително е пе може да е от 20-30години замразено и после обработено за пресно,най вероятно хо купуват оттам на 1-2лв кило

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?