44
Следвайте ни

Признаха новия български сорт люцерна "Цвета"

viber icon

Нов български сорт люцерна "Цвета" разработиха учени от Институт по земеделие и семезнание (ИЗС) „Образцов чифлик” - Русе. Той е признат през март 2021 г., съобщиха от Селскостопанска академия. Селекционният процес е продължил повече от 15 години, с участието на гл. ас. д-р Диана Маринова и ас. д-р Илиана Иванова. 

Сортът е устойчив на кореново и стъблено гниене с причинител Phytophtora sp. "Цвета" е създаден при специфичните почвено-климатични условия на опитното поле на института, за които са характерни екстремно ниски температури през зимата и много високи температури, съчетани с ниска почвена и въздушна влажност, през лятото. Това обуславя неговата широка екологична пластичност, висока жизненост на растенията и бързото и дружно подрастване на тревостоя напролет.

Сортът е с голяма дълготрайност, което дава възможност посевите да се отглеждат в продължение на 4-5 и повече години, запазвайки своята добра гарнираност. В години с нормални валежи той формира по 4-5 откоса.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?