Следвайте ни

Прищипвайте върховете на късните домати

Заложете спанака и репичките, поливайте умерено зелето и карфиола

viber icon

През септември се прибира реколтата от голям брой зеленчуци, част от които се използват за приготвяне на зимнина. При беритбата на домати, пипер, патладжан, краставици - редом с доброкачествените плодове трябва да се откъсват и повредените от болести. Ако се оставят на корен, те пречат на наедряването на все още неузрелите плодове. Поливките след беритбата се отразяват благоприятно върху наедряването на останалите.


При беритбата на зеленчуците се съобразявайте с прогнозите за времето. Вземайте винаги под внимание развитието на метеорологичните процеси, за да не се допусне похабяване на продукция. При опасност от слани, каквато не е изключена в края на месеца в някои по-високи райони, редом с узрелите домати се прибират и зелените. Много от тях ще узреят при подходящи условия на съхранение, а други пък ще послужат за приготвяне на туршии.


На късните домати още в първите дни на месеца трябва да бъдат премахнати чрез прищипване върховете, независимо колко съцветия са образували. Това ще ускори наедряването и узряването на вече формирали се плодове.


Нуждата от поливане на праза вече не е така голяма, но все още не е отпаднала. От вода се нуждаят зелето и карфиолът. Полива се веднъж в седмицата, освен ако голяма суша не налага скъсяване на междуполивния период или обилни валежи не отменят някоя от тях.

За сеитбата на спанака има благоприятни условия още в началото на месеца. Поетапната сеитба през десетина дни до средата на следващия месец осигурява и поетапно прибиране. Късните посеви се оставят да презимуват за получаване на ранна пролетна продукция.

През втората половина на септември настъпва времето за сеитба на разсада за предзимно засаждане на марулите. Разсадът се отглежда на открита леха, а грижите са главно в поливане и плевене.


Краят на месеца е подходящото време за сеитба на репички. Само при високи температури, напомнящи летните, сеитбата може да се отложи до настъпването на захлаждане.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?