Следвайте ни

Приемат предложения за зелените плащания

viber icon

До 11 октомври 2020 г. браншовите организации могат да изпращат предложения за бъдещата зелена архитектура на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г., съобщиха  от Министерство на земеделието, храните и горите. Офертите ще се приемат на имейл: [email protected]

Новата реформа на ОСП след преходния период предвижда изискванията, приложими за получаване на зелено плащане, да бъдат част от кръстосаното съответствие.  При спазването им ще се предоставя плащане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). По предложение на ЕК досегашната надбавка за зелени плащания, която се изплаща към схемата, отпада. Тя може да бъде заместена чрез прилагане на екосхеми, които да предвиждат по-високи от базовите изисквания.

Предложението на Германското председателство предвижда екосхемите да са доброволни за земеделските стопани. Едногодишните плащания, в рамките на бюджета за директни плащания, да са на база хектар или животинска единица. Те се програмират на национално ниво като част от стратегическия план, но техният вид и брой ще зависи от финалната регулация.

На този етап се работи в посока екосхемите да бъдат задължителни за държавите членки и да бъде определен единен процент от пакета за директни плащания за всяка държава. Това налага намирането на работещ механизъм в България за компенсиране на земеделските производители, постигане на екологичен ефект и запазването на конкурентоспособността на секторите.

Във връзка с предстоящия Съвет и работата по Стратегическия план МЗХГ призовава стопаните да представят предложения за прилагането на зелени практики, които са приложими и работещи в сектора у нас.  

На проведения Съвет на министрите на 21 септември повечето държави проявиха въздържаност по отношение на задължителен процент на екосхемите на ниво държава членка.

 България се присъедини към искането на някои държави да се осигури възможност неизразходван бюджет от прилагане на екосхемите да бъде прехвърлен към други схеми в първи стълб, като подпомагане на малките и средните стопанства. За България в хода на преговорния процес въпросът за задължителността на екосхемите остава основен политически елемент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?