Следвайте ни

Преведоха 14 млн. лв. субсидии на стопаните от Смолянско

viber icon

Земеделските стопани от област Смолян получиха близо 14 млн. лв. субсидии за площи и животни през изминалата кампания по директни плащания 2019, съобщиха от ДФ "Земеделие". Заявени са общо 32 521 броя животни, от които 28 180 са дребни преживни, 4325 са говедата, има и 16 бивола. Общата сума, изплатена на животновъдите от областта, е близо 4 млн. лв.

С най-много субсидии в животновъдството се отличава Радослава Кирска. Тя е получила 63,759.08 лв. за опазване на застрашени от изчезване местни породи. 

В растениевъдството са получили за предходната кампания по директни плащания за площ близо 7.5 млн. лв. За най-много стопани, 2729, е разпределена сумата от 2.5 млн. лв. по схемата за необлагодетелствани и планински райони и за тютюн. Статистиката показва, че в известния с добрите си картофи регион сега само 60 производители са получили субсидия в размер на 81 000 лева.

Само четирима земеделски стопани са били подпомогнати с 10 679 лв. за поддържаната от тях по биологичен начин земя.

Биоживотновъдите са двама в цялата област, а биопчеларите - трима, с обща субсидия от 20 000 лв. Амбицията е тази година плащанията да започнат по-рано от обикновено, заявяват от ДФ "Земеделие".

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?