49

Прeкрасна есен за земеделците

През цялата седмица дневните температури ще са около 20 градуса, захлаждане се очаква след петък 

 

През изтеклия седемдневен период на отделни места в Западна и Североизточна България паднаха валежи със стопанско значение между 15-25 л/кв.м – Враца, Оряхово, Кнежа, София, Благоевград, Драгоман и Добрич. 

През по-голямата част от тази седмица агрометеорологичните условия ще се определят от сухо време с температури около климатичните норми. За района на Пловдив и областта се очакват превалявания в четвъртък и петък. Дневните температури леко ще се понижават, като от 22 градуса в сряда ще слязат до 18 градуса в петък и през уикенда.

Като цяло времето ще позволява извършването на сезонните дейности - дълбока оран и предсеитбени почвообработки, торене на площите и сеитбата на зимни житни култури и зимна рапица, третиране на заплевелените площи с хербициди.

Условията ще позволяват обследване на вече засетите есенни посеви, намиращи се в ранен етап от развитието си за появата и вредната дейност на някои вредители - обикновения житен бегач и обикновената полевка при житните и рапичната стъблена бълха при рапицата. В средата на октомври изтича оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеница и ечемик в полските райони на Северна България. Качественото третиране на семената за посев с фунгицид преди сеитбата е задължително мероприятие, което ще намали първоначалното количество от патогени и ще ограничи развитието на редица опасни болести, които се пренасят със семената - твърда, праховита главня и фузариоза по пшеницата, праховита главня и ленточна болест по ечемика. 

В края на периода в Западна България и крайните югозападни райони се прогнозират превалявания и ограничаване на възможностите за работа на полето. Критични минимални температури за зеленчуковите култури, отглеждани за есенно производство, не се очакват. Периодът е подходящ за предзимно засяване на спанак, салати и чесън за ранно пролетно производство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?