71

Представяме Здравко Узунов в юбилейното 20-о издание на „Фермер на Тракия“

Тази година престижният конкурс „Фермер на Тракия“, организиран от вестник „Марица“ и „Хермес медиа“, отбелязва 20-годишен юбилей. Верни на традицията, отново представяме постиженията на изявени земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани от съответните областни дирекции.

От 30 стопани кандидати за приз, 10 достигнаха до финал. Двама от тях ще станат носители на Агрооскари в двете категории „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Асовете се избират след гласуване от консултативен съвет от агроучени и агроексперти към приложение „Агро“ на в. „Марица“. Големите победители ще обявим на тържествена церемония. Тя ще състои на 23 март, от 19 ч. в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“.

На 21.03.2023 г. открихме и фотоизложба, посветена на конкурса „20 г. Фермер на Тракия“. Тя е експонирана в началото на Цар Симеоновата градина, до ДНА. Пловдивчани и гости на града могат да я разгледат до 30 април 2023 г.

До церемонията, всеки ден ще представяме по един от 10-те финалисти в юбилейното 20-то издание на конкурса „Фермер на Тракия“.

Запознайте се със Здравко Узунов

Видео: Мирослав Димов

Футболист по душа, предприемач по природа и влюбен в животните. Това е кратката визитка на земеделския производител Здравко Узунов - познат най-вече в спортните среди. Той е бивш президент на футболен клуб Хасково, но все още верен негов фен, който години наред развива животновъден бизнес. Роден е в Мадан, живее в Хасково, а почти всеки ден пътува до първомайското село Езерово, където се намират фермата и мандрата му.

В село Езерово се намират фермата и мандрата му

Признава, че успехите, които е постигнал в бизнеса, са заради любовта си към животните и към работата.  Дейността си стартира през 2005 г. с 200  овце, които настанява на мястото на бившите овчарници  в селото. До есента на същата година увеличава бройката на 500. Към днешна дата стадото е над 1600 животни от млечните породи Лакон, Асаф и др.

Към днешна дата стадото е над 1600 животни от млечните породи Лакон, Асаф и др.

Отскоро е закупил и крави, които смята да увеличи до 200 броя.

Животните се изхранват основно с готов фураж.

Животните се изхранват основно с готов фураж

Подаването на храната и доенето е механизирано. Благодарение на земеделската кооперацията в Езерово, Здравко Узунов е наел 400-500 декара земя, на която сее люцерна и царевица за силаж за животните.

Земите около с. Езерово, които се засаждат с люцерна

Наскоро той затваря цикъла на производство като изгражда мандра, която е в чертите на фермата. Капацитетът е за преработка на 1000 литра мляко на ден. Там произвежда сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, извара.

Млечните продукти се приготвят по стари български рецепти.

Допреди две години той инвестира в агробизнеса основно собствени средства, кредити, прави и реинвестиции.  В близко бъдеще предстои да реализира два амбициозни проекта по Програмата за развитие на селските райони по подмерки  4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4,2 - „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Синът на Здравко Узунов помага във фермата

Те са за изграждане на нова и модерна овцеферма, както и за строеж на по-голяма мандра. В нея ще се преработват 3500 тона краве мляко и 1,5 тона овче мляко на ден. По план на покрива на мандрата ще се монтира фотоволтаична електрическа инсталация с мощност до 99 kW за производство на ток за собствени нужди.

За правилното протичане на технологичните процеси по проект са предвидени различни помещения - зала за приемане и съхранение на сурово мляко до преработката. Ще има и лаборатория, която ще се оборудва с апаратура за определяне на физикохимичните показатели на млякото. Останалите помещения са за пастьоризация, централна измиваща станция, както и работни помещения. По план работните отделения ще са обособени разделно за производството на различните млечни продукти. 

Преработва по 1000 литра мляко на ден

Фермерът няма проблем с реализацията на млечните си изделия. Част от тях се разпространяват по магазините чрез дистрибуторска мрежа, а друга част се предлагат в двата му ресторанта в Хасково. 

Владислав, малкият син на Здравко Узунов, помага във фермата

Във фермата и мандрата на Здравко Узунов постоянно наети са 10 човека. Плътно до него в бизнеса е големият му син Светослав. Малкият Владислав също помага, но когато не е ангажиран с отбора, тъй като е активен футболист. Има желание, след като приключи спортната си кариера, да се включи активно в семейния бизнес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пенка Стамова

Пенка Стамова

21.03.2023 | 13:11

Поздравления, г-н Узунов! Продължавай със сърце и душа да правиш това, което умееш и те радва! Успешен бизнес и на многая лета!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?