49

Представяме Сунай Караасан в юбилейното 20-о издание на „Фермер на Тракия“

Тази година престижният конкурс „Фермер на Тракия“, организиран от вестник „Марица“ и „Хермес медиа“, отбелязва 20-годишен юбилей. Верни на традицията, отново представяме постиженията на изявени земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани от съответните областни дирекции.

От 30 стопани кандидати за приз, 10 достигнаха до финал. Двама от тях ще станат носители на Агрооскари в двете категории „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Асовете се избират след гласуване от консултативен съвет от агроучени и агроексперти към приложение „Агро“ на в. „Марица“. Големите победители ще обявим на тържествена церемония. Тя ще състои на 23 март, от 19 ч. в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“.

Два дни преди това ще открием и фотоизложба, посветена на конкурса „20 г. Фермер на Тракия“. Тя ще бъде експонирана в началото на Цар Симеоновата градина, до ДНА. Пловдивчани и гости на града могат да я разгледат до 30 април 2023 г.

До церемонията, всеки ден ще представяме по един от 10-те финалисти в юбилейното 20-то издание на конкурса „Фермер на Тракия“.

Запознайте се с Сунай Караасан

Видео: Мирослав Димов

Снимки: Валентина Биларева

 

Сунай Караасан от Пещера се занимава с животновъдство от 90-те години на 20. век.

След промените в България, когато се преструктурира и селското ни стопанство, дилемата пред него била или да продължи да се препитава с дърводобив, основен поминък на местните в региона, или да отглежда животни. Избира втория бизнес.

От млечните крави получава около 60 хил. литра мляко на ден

За начало купува стотина крави и постепенно увеличава както броя на животните, така и стопанствата, които днес са на три места в областите Пазарджик и Пловдив. В момента във фермата му в Пещера се отглеждат телета за угояване от месодайната порода Лимузин, Шароле и Абърдийн, а в с. Алеко Константиново са майките на телетата. Наскоро купува една от големите и модерни кравеферми в страната, която е в землището на община Раковски - между селата Борец и Момино село. В нея се отглеждат крави млечно направление от породите Холщайн и Симентал. Сунай пресмята, че общата бройка на животните от трите ферми е над 5 хиляди.

От млечните крави получава около 60 хил. литра мляко на ден, а суровината продава на няколко големи мандри. Част от животните, които се отглеждат за месо, реализира в България, а друга част са за експорт. Фермерът пресмята, че не е рентабилно да затвори цикъла на производство със собствена мандра и кланица с мотив, че човек, за да е успешен, трябва да влага сили и средства в една дейност.

Част от животните отглежда за месо

Той е един от големите работодатели в животновъдния бранш в страната. Само във фермата му в Раковски са наети 80 човека, които работят на трисменен режим. За здравето и менюто на животните се грижат ветеринарен лекар и зооинженер. Други 40 работници са ангажирани със земеделската му дейност. Обработва близо 53 хил. декара земя, от която произвежда фураж за животните. Сее основно царевица за силаж, фуражна царевица, пшеница, ечемик, слънчоглед.

През всички години в животновъдния бизнес инвестициите на Сунай Караасан са със собствени средства и кредити. Сега му предстои да реализира проект по Програмата за развитие на селските райони, който е за изграждане на поливна инсталация специално за царевицата. Смята да кандидатства и по мярка, която е за подпомагане изграждането на ВЕИ върху покрива на най-голямата ферма.

Наред с кравите, Сунай отглежда и тежковозни коне, основно от породата Першерон, които е внесъл от Франция. Той и още един човек от Северна България са единствените у нас, които развъждат такива коне.

Сунай обаче е провъзгласен за цар на тежковозите.

Яките красавци могат да теглят товар до няколко тона. Тези животни са му по-скоро хоби, отколкото бизнес.

Отглежда ги от времето, когато се занимавал с дърводобив. Те били основна работна сила на труднодостъпни за автомобили места. Когато започнал бизнеса с крави, му дожаляло да се раздели с тях. Сега участва с тежковозите на различни състезания в страната и чужбина и има редица награди.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Котка

Котка

19.03.2023 | 12:40

Браво на човека! Много труд иска животновъдството; колкото и работници да имаш, никога не можеш да вдигнеш крака на бюрото и да оставиш нещата да вървят сами. Само наистина работливи хора издържат на темпото.

Отговори
17 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?