Представяме Микеле Санторели в юбилейното 20-о издание на „Фермер на Тракия“
- 12:10, 20.03.2023
- 13:21, 21.03.2023
- 9016
- 3
Тази година престижният конкурс „Фермер на Тракия“, организиран от вестник „Марица“ и „Хермес медиа“, отбелязва 20-годишен юбилей. Верни на традицията, отново представяме постиженията на изявени земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани от съответните областни дирекции.
От 30 стопани кандидати за приз, 10 достигнаха до финал. Двама от тях ще станат носители на Агрооскари в двете категории „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.
Асовете се избират след гласуване от консултативен съвет от агроучени и агроексперти към приложение „Агро“ на в. „Марица“. Големите победители ще обявим на тържествена церемония. Тя ще състои на 23 март, от 19 ч. в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“.
Два дни преди това ще открием и фотоизложба, посветена на конкурса „20 г. Фермер на Тракия“. Тя ще бъде експонирана в началото на Цар Симеоновата градина, до ДНА. Пловдивчани и гости на града могат да я разгледат до 30 април 2023 г.
До церемонията всеки ден ще представяме по един от 10-те финалисти в юбилейното 20-то издание на конкурса „Фермер на Тракия“.
Запознайте се с Микеле Санторели
Проблеми с плодовата реколта в Италия и Испания през 90-те години слага началото на бизнеса на фамилия Санторели в България. Опитният в хранително-вкусовия бранш Пиетро Санторели идва в страната и няколко години наред организира изкупуване на плодове, които изнася за преработвателната си фабрика в Неапол.
Пет години по-късно, изгражда фабрика и у нас, започва да засажда овощни градини, а отговорностите поверява на тримата си синове - Микеле, Джовани и Роберто. Така групата Санторели започнала да пише бизнес историята си от дядото на братята през далечната 1925 г., а днес най-големият преработвател на череши в Европа позиционира основното си производство в България.
Мащабната земеделска дейност е концентрирана в община Садово и се управлява от Микеле Санторели. Финансите са поверени на Роберто, който е и председател на „Конфиндустрия България“. Джовани „дирижира“ дейността на фабриката в Италия. Към днешна дата семейното земеделско стопанство притежава в България над 3000 дка собствени овощни насаждения - сливи, череши, вишни, орехи, лешници, както и три модерно оборудвани и роботизирани фабрики за преработка на плодове - в селата Катуница, Кочево и Караджово.
„Така контролираме качеството на продукцията от градината до трапезата“, казва на чист български език Микеле и уточнява, че целогодишно осигурява заетост на 250 служители. Признава, че
екипът е най-ценният му капитал, допринесъл приходите да нараснат почти десет пъти
за последните години, стигайки до 50 000 000 лв. за 2022 година.
До момента Микеле Санторели има реализирани два проекта по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020 г. За последните десет години е инвестирал над 10 млн. лв. в трайни насаждения с капково напояване, закрити производствени площадки и складове, автоматична линия за сушене на плодове, техника за механизирано бране на плодове, системи за мониторинг и контрол на почвената влага, както и две оръдия против градушки.
Освен своята продукция, всяка година компанията изкупува от страната и преработва до 6000 тона плодове. Консервирането е под различна форма, като
95% от готовата продукция се изнася в 28 държави на 5 континента.
Компанията е сертифицирана по няколко международни стандарти за безопасност на храните и управление на качеството. Членува в две международни социални платформи Седекс и ЕкоВадис, а отскоро е част и от Глобалния договор за ООН. Паралелно с това развива активна социална дейност. Подпомага детски градини в община Садово, здравни институции, пенсионерски клубове, културни и спортни изяви. Отделно влага средства в реновиране на няколко храма в различни общини, както и в новопостроения в Катуница "Св. Архангел Михаил".
Микеле Санторели има амбициозни бизнес планове - заедно с производители от различни области да създаде до 5000 дка нови и напълно автоматизирани трайни насаждения с череши и сливи и да изгради пчелин с 350-400 кошера. Прилагане на зелена енергия до 90%, оптимизиране консумацията на природни ресурси чрез анализ на разходите на вода, природен газ и еленергия също са сред приоритетите му.