71

Представяме Георги Тошев в юбилейното 20-о издание на „Фермер на Тракия“

Тази година престижният конкурс „Фермер на Тракия“, организиран от вестник „Марица“ и „Хермес медиа“, отбелязва 20-годишен юбилей. Верни на традицията, отново представяме постиженията на изявени земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани от съответните областни дирекции.

От 30 стопани кандидати за приз, 10 достигнаха до финал. Двама от тях ще станат носители на Агрооскари в двете категории „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Асовете се избират след гласуване от консултативен съвет от агроучени и агроексперти към приложение „Агро“ на в. „Марица“. Големите победители ще обявим на тържествена церемония. Тя ще състои на 23 март, от 19 ч. в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“.

Два дни преди това ще открием и фотоизложба, посветена на конкурса „20 г. Фермер на Тракия“. Тя ще бъде експонирана в началото на Цар Симеоновата градина, до ДНА. Пловдивчани и гости на града могат да я разгледат до 30 април 2023 г.

В рамките на седмица до церемонията, всеки ден ще представяме по един от 10-те финалисти в юбилейното 20-то издание на конкурса „Фермер на Тракия“.

 

Запознайте се с Георги Тошев


Видео: Мирослав Димов 

Георги Тошев от пловдивското село Стряма е финансист по образование, но земеделец по душа. Завършил е международни финанси и търговия и бизнес администрация във Великобритания. Знанията от Острова успешно прилага в аграрния си бизнес вече десет години. Ориентиран е изцяло към полско зеленчукопроизводство.

 

Стартира с 5 декара, а в момента земите, които обработва, са близо 350 декара - всички в землището на село Стряма. Част от тях са собствени, а останалите под наем и аренда. Културите, които основно отглежда, са пипер, патладжан, тиквички, тикви, карфиол, зеле.

От две години залага и броколи. В оранжерии от 6 декара отглежда само разсада.

 

Предприемчивият млад мъж прави крачката към земеделието в точния за него момент. Дава си сметка че наличието на пазар, на който да реализира продукцията си, е основата, на която трябва да стъпне, преди да направи инвестиции в земя и производство. Тогава идва и предложението на търговска верига "Кауфланд" - да изкупува първокласна продукция от български фермери.

Така Георги Тошев става партньор на веригата, тъй като производството му изцяло е ориентирано към свежия пазар. После сключва договор за пласмент с още една чуждестранна и една българска търговска верига. Зеленчуците, които са второ и трето качество, продава за преработка в консервни фабрики. От три години поддържа сертификат GLOBALGAP, който е международно признат стандарт за селскостопанското производство. С него се гарантира качеството и чистотата на продукцията откъм остатъчни пестициди.

 

Пет човека са целогодишно заети в стопанството на Георги Тошев. Сезонни работници наема по време на кампаниите по отглеждане на зеленчуците. Разполага с пет трактора и специализирана техника за зеленчукопроизводството - разсадопосадъчни машини, машини за полагане на фолио и капково напояване и др. Всички са закупени със собствени средства. Има и своя база за сортиране и съхраняване на продукцията.

Младият фермер се надява да е успешен и занапред и да успява да преодолява предизвикателствата в агросектора. Както предните години, така и тази смята да разшири асортимента на зеленучуците.  Решил е да сее зелен фасул - за проба.

 

Фирмата му се старае да инвестира непрекъснато в модерни технологии и системи за автоматично управление на трактори и машини.

"Вече пета година прилагаме прецизно земеделие. На този етап използваме GPS управление на тракторите, с което се облекчава работният процес на механизаторите, а и донякъде се намаляват разходите", обяснява Георги Тошев.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?