Представяме Анастас Биков в юбилейното 20-о издание на „Фермер на Тракия“
- 10:30, 16.03.2023
- 15:26, 17.03.2023
- 5469
- 1
Тази година престижният конкурс „Фермер на Тракия“, организиран от вестник „Марица“ и „Хермес медиа“, отбелязва 20-годишен юбилей. Верни на традицията, отново представяме постиженията на изявени земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, номинирани от съответните областни дирекции.
От 30 стопани кандидати за приз, 10 достигнаха до финал. Двама от тях ще станат носители на Агрооскари в двете категории „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.
Асовете се избират след гласуване от консултативен съвет от агроучени и агроексперти към приложение „Агро“ на в. „Марица“. Големите победители ще обявим на тържествена церемония. Тя ще състои на 23 март, от 19 ч. в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“.
Два дни преди това ще открием и фотоизложба, посветена на конкурса „20 г. Фермер на Тракия“. Тя ще бъде експонирана в началото на Цар Симеоновата градина, до ДНА. Пловдивчани и гости на града могат да я разгледат до 30 април 2023 г.
В рамките на седмица до церемонията, всеки ден ще представяме по един от 10-те финалисти в юбилейното 20-то издание на конкурса „Фермер на Тракия“.
Запознайте се с Анастас Биков
Видео: Мирослав Димов
Карловецът Анастас Биков е потомствен фермер. Той отглежда 300 дойни крави от породите Холщайн и Симентал в модерна ферма в с. Столетово.
От суровината произвежда сирене, кашкавал, кисело мляко и масло в семейната мандра "Кърнаре". Същите продукти се правят и от овче, козе и биволско мляко, което се изкупува от региона. Мандрата се намира в едноименното село, в началото на прохода Троян-Кърнаре.
В нея работи цялото семейство - родителите на Анастас, той, съпругата му и още шестима работници. В кравефермата постоянно заети са други десет души, между които и ветеринарен лекар. Всички млечни продукти се правят по класически рецепти. През годините баща и син са станали майстори сиренари, но непрекъснато се консултират и с учени технолози.
42-годишният Анастас е завършил Институт по съобщително-осигурителна техника, но решава да продължи занаята на баща си и дедите си.
"Родът ни е от Карлово. Ние произлизаме от каракачанския етнос и отглеждането на животни и производство на млечни продукти в собствени мандри в Балкана е потомствен занаят", обяснява Биков.
Баща му е учител по професия. В началото на 90-те години успява да сбъдне дългогодишната си мечта за собствена мандра, в която да прави сирене. Обикалял известно време да търси подходящо помещение. Открил стара и изоставена мандра в Кърнаре, на пътя за Беклемето. Купил я, ремонтирал я и през 1998 г. изкарал първото сирене.
След студентската скамейка Анастас се включва в бизнеса - отначало започва да се занимава с животновъдство, като отглежда 400 овце в село Васил Левски. Скоро след това продава стадото и с баща си изграждат кравефермата в Столетово. През 2018 г. Биков-младши печели проект от Програмата за развитие на селските райони по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“, а със субсидията изгражда кравефермата. Тя е проектирана, изградена и оборудвана с най-модерните, функционални и сигурни съоръжения.
Животните се отглеждат в боксове, което им осигурява по-голямо спокойствие и защита. За оптимизиране на климата в обора има ветрозащитни завеси и мрежи със сензори за вятър и дъжд. Храненето се извършва с фуражораздаващо ремарке с бордова хидравлика на фуражосмесителите, управлявяща се от трактор, бордови компютър и прецизно измерване на съставките за храната. За още по–голям комфорт на животните кравефермата е снабдена и с автоматично роторно чесало.
Кравите се доят механизирано два пъти на ден. Вакуумсистемата директно отвежда млякото в млекоохладителни танкове. Така се гарантират високата хигиена и запазване на качеството на млякото, което няма директен достъп с въздуха и външната среда.
Гордеем се с качеството на нашите продукти, които се наложиха като марка. Стремежът ни е да запазим качеството и количеството, а надеждата ми е един ден двамата ми синове да поемат щафетата, казва Анастас Биков.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.