1553

Пред провал ли е Зелената сделка

Не е тайна, че част от депутатите в Европарламента, с изключение на българските, са земеделски производители и привърженици на химията

Европейският парламент отхвърли предложението на Комисията за амбициозно намаляване на пестицидите в Европа. Целта бе да се осигури минимална защита на гражданите на ЕС и екосистемите от токсичността на химичните препарати за растителна защита. Обратът в решението и липсата на подкрепа представлява сериозна атака срещу Зелената сделка и обществения интерес.

На практика, Европейската зелена сделка по отношения на намаляване с 50% на употребата на пестициди и намаляване на употребата на по-опасни пестициди до 2030 г. е изложена на провал.

Не е тайна, че част от депутатите в Европарламента, с изключение на българските, са земеделски производители. Както "Марица" писа, те са разделени на два лагера - за и против намаляването на употребата на пестициди, като на кантара натежават привържениците на химията. Това подсказва, че агробизнесът в ЕС, подкрепен от мощни корпорации, производители на препарати, е поел контрола и диктува правилата.

От кухнята на ЕП се носи мълвата, че

консерваторите направили това, което пестицидната индустрия поискала от тях, 

и така получили подкрепата на десни и либерални политици. От това остават разочаровани учени и граждани, които се надяваха здравето на гражданите и фермерите, както и биоразнообразието да се поставят над интересите на химическата индустрия.

Съгласно законодателството на ЕС за пестицидите, най-опасните вещества за човешкото здраве или околната среда трябва да бъдат строго регулирани, за да се осигури високо ниво на защита. Те могат да бъдат разрешени в пестицидни продукти само от държавите членки, когато не съществува по-безопасна алтернатива. Алтернативите могат да бъдат химически вещества или нехимични методи. Този „принцип на заместване“ е задължителен за всички държави - членки на ЕС, от 2015 г. До 2030 г. ЕС се ангажира да намали с 50% употребата на най-опасните пестициди, съдържащи тези вещества, като част от стратегията „От фермата до вилицата“.

За отлагане на Зелената сделка се заговори още в разгара на ковид пандемията.

Атаките срещу екопакта се засилиха през последните месеци, 

алармира наскоро Моник Гойен, изпълнителен директор на Европейската организация на потребителите.  

"Чувам призиви за “регулаторна пауза”. Чувам, че ЕС трябва да се откаже от плановете си за по-екологична енергия, чиста мобилност и устойчива хранителна система с по-малко пестициди. Чувам, че сега не е подходящият момент. Но най-лошото от всичко е, че чувам, че тази “регулаторна пауза“ би била в интерес на потребителите", възмущава се Моник Гойен. 

По повод заплахата от провала на Зелената сделка остро реагира и д-р Светла Николова от Сдружение "Агролинк". Тя е сред яростните защитници на идеята за редуциране на химичните препарати, както и за забрана използването на химикали с активното вещество глифозат. "Хиляди учени и милиони граждани от години настояват за намаляване на безразсъдното използване на пестицидите с цел опазване на здравето и околната среда. Европейският парламент не се съобрази с тези искания и по този начин изпраща отрицателен сигнал към избирателите относно способността си да се справя с важни обществени проблеми“, коментира д-р Николова. 

 

У нас забраняват глифозата в неземеделски площи

 

Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е изпратил до Коалицията „За да остане природа“ становище на МЗХ за забрана и ограничения на употребата на активното вещество глифозат. Ето и по-важните моменти от становището.

• Да не се употребява от непрофесионални потребители - всички глифозат съдържащи продукти да се категоризират в професионална категория на употреба,

• Да не се одобрява за въздушно пръскане,

• Да не се разрешава използването му като десикант или дефолиант преди прибирането на реколтата от земеделски култури,

• Да не се разрешава използването му за третиране на водни канали,

• Да не се прилага върху площи, използвани от широката общественост или от уязвими групи, като обществени паркове и градини, площадки за спорт и отдих, училищни и детски площадки, както и в непосредствена близост до здравни и учебни заведения, 

• Да не се прилага този продукт в зони за защита, определени в Закона за водите, или други площи, определени със заповед на министъра на околната среда и водите.

По-голяма част от тези забрани бяха включени в отвореното писмо на Коалицията „За да остане природа“, изпратено до отговорните институции в България. 

В становището на МЗХ се казва още, че България подкрепя да продължат изследванията за глифозата, които имат за цел да анализират потенциалната му токсичност върху живите организми, като счита, че решението относно по-нататъшната съдба на това активно вещество следва да бъде информирано, експертно и отговорно, отчитайки нагласите на всички заинтересовани страни на обществото в Република България - граждани, неправителствени организации и земеделски стопани.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?