Следвайте ни

Правителството одобри 28 млн. лв. за чумата по свинете

viber icon

Правителството одобри вчера допълнителни средства в размер до 28 млн. лв. Те са за обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването африканска чума по свинете на територията на България.

Парите се отпускат към бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. С тях ще се изплащат обезщетения на свинекомплексите, в които са констатирани огнища на заболяването африканска чума по свинете. Част от средствата са предназначени за подпомагане на стопаните, които доброволно заклаха животните си, както и за дезинфекция и стимулиране намирането на умрели и отстрелване на диви свине. Съгласно процедурата на Европейската комисия се извършва частично рефинансиране на направените разходи.              

Към днешна дата са регистрирани 33 огнища на АЧС по домашните свине. При дивите свине са обявени 43 инфектирани зони в 10 области. В Пловдивско заболяването бе констатирано при два глигана в ловно стопанство "Здравец" и в района на Перущица.  

На национално ниво е изготвен годишен план за намаление на популацията на дивите прасета. За целта в ловните стопанства са заложени 450 капана, тъй като груповият лов е забранен до края на годината.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?