Следвайте ни

Пръскайте зеленчуците с тези препарати срещу мана и нощенки

Третирайте срещу червеи ябълки, круши и орехи

viber icon

За опазване на късните посеви домати е задължително да продължат превантивните пръскания срещу Картофена мана/ Phytophthora infestans/, Алтернария по домати /Alternaria solani/ през 8-10 дни. В посеви, в които не е допусната зараза, може да се прилагат превантивно контактни фунгициди: а.в. манкоцеб - Дитан М 45 200 г/дка, Макозеб 80 ВП 250 г/дка, а. в. метирам - Полирам ДФ 200 г/дка, и др. След доказване на инфекцията да се включват системноконтактни средства до преодоляване признаците на болестта. Третирането срещу маната има едновременно защитно действие срещу листни петна /алтернария/. Важно е да се осигурява редовна ротация на използваните ПРЗ, като се прилагат препарати с различни активни бази и механизъм на действие.

От втората половина на август се отчита развитие на трето поколение на вредителите памукова нощенка и зелева нощенка. Гъсениците нападат силно късното полско производство на домати, пипери и зеле. За поредна вегетация има силно нападение от памуковата нощенка. При доказана плътност от групата на нощенките да се приложат по две последователни третирания през 8-10 дни, според последействието на избрания инсектицид. Практиката е ефикасна срещу преобладаващи млади гъсеници от втора до трета възраст, преди да са се вгризали в плодовете. Възрастните гъсеници са по-устойчиви на действието на инсектицидите. За културите встъпили в плододаване и беритби да се спазва стриктно карантинният срок на продукта.

В плододаващите ябълкови, крушеви и орехови градини продължава късният летеж на ябълковия и източния плодов червей. Да продължи ежеседмичното отчитане на летежа на пеперудите по метода на феромоновите уловки. Специално внимание да се обърне на масиви, разположени в непосредствена близост с праскови или в смесени градини. След беритбата на плодовете на прасковата източния плодов червей мигрира към съседните масиви, което води до натрупване на смесена червивост. Разтегнатият летеж на поколението и оптимизиране на метеорологичните условия след втората половина на август изискват пръсканията да продължат редовно през 8-10 дни до встъпване в беритбен период. Химичната борба да се съобрази със сроковете на изнасянето на продукцията на пазара. При по-късно зреещите сортове Грени Смит и други се препоръчва приложението на инсектицид с по-дълго последействие осигуряващи по-добра защита срещу пресни вгризвания. В масиви с ранно зреещи сортове последното пръскането преди беритба да се извърши с препарат от групата на синтетичните пиретроиди.

Могат да се използват биоинсектициди. Приложението им изисква много добро насищане и по-продължително приложение.  Подходящи са някои от следните продукти: Мадекс Твин 10 мл/дка, Медекс Топ 10 мл/дка с раб. р-р 40-120 л/дка + 0.5% захарен сироп за 100 л/дка вода и Синенийс 480 СК 20-38 мл/дка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?