44

Пръскайте овошките, проверете и пшеницата

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с ускорени темпове при средноденонощни температури над климатичните норми за първото десетдневие на април. За Пловдив и региона ще е слънчево, с дневни температури над 20 градуса, а нощните ще са между 7 и 11 градуса. Кратки превалявания са възможни през уикенда. 

През следващите 72 часа времето ще бъде предимно слънчево и сравнително топло за сезона. Минималните температури ще са между 4-12 градуса. Ще духа слаб североизточен вятър. Очакваните максимални температури ще се повишават и ще достигнат стойности до 24-27 градуса.  

От сряда ще започне ново затопляне 

След обяд ще имаме и временни увеличения на облачността. Високите температури ще се повишат и в планините, а това повишава и опасността от лавини.

През периода при пшеницата и ечемика ще преобладава фаза вретенене -начало и масово. На отделни места в западните райони от страната ще протича преход от братене към вретенене. При овощните култури ще се наблюдават фазите цветен бутон, цъфтеж, разлистване и образуване на завръзите. При лозата ще протича набъбване и разпукване на пъпките, сочи справката на агрометеоролозите от НИМХ. 

До края на първото десетдневие на април валежи със стопанско значение не се прогнозират в страната. Топлото време и отсъствието на дъжд доведе до понижаване на влагозапасите в повърхностния почвен слой, а на места в източните райони - и до дефицит на вода в почвата, което 

ще забави началните фази от развитието на засетите пролетни култури

През периода условията ще позволяват извършването на сезонните агротехнически дейности - сеитбата на слънчоглед и провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с пролетни култури. При трайните насаждения продължават третиранията срещу струпясване по семковите видове, срещу ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите.

През втората половина от второто десетдневие се прогнозира вероятност за образуване на слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюневия разсад. Прогнозираните минимални температури, до минус 2 градуса, при по-продължително задържане ще бъдат критични за цветовете и младите завръзи на овошките.

През третото десетдневие вегетацията на зимните житни култури ще протича с умерени темпове.  

През периода при пшеницата ще се наблюдава преход от фаза вретенене към изкласяване и фаза изкласяване. Междуфазният период вретенене -изкласяване е критичен за заразяване на зимните житни култури с брашнеста мана и кафява ръжда. През този период посевите с пшеница трябва да се обследват за наличието и вредната дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс и при плътност на вредителите над прага на икономическа вредност е необходимо своевременно третиране.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?