49

Пръскане с хербицид в градината – кога и как?

Градината е специално място във всеки двор, особено за тези, които обичат да си засаждат там цветя и зеленчуци. Но какви действия се предприемат, когато плевелите започнат да изникват сред засадените вече с толкова любов и старание култури. 

Може би сте чували, но хербицидите играят ключова роля в тази битка. А знаете ли кога и как точно да ги прилагате? В тази статия ще получите отговорите на тези въпроси, както и ценни съвети от екипа на онлайн магазин newfresh.bg, специализиран в предоставянето на ефективни решения за градината.

 

Защо е необходимо пръскане с хербицид?


Плевелите действат негативно върху растежа на растенията, като им отнемат необходимите ценни хранителни вещества от почвата. Освен това, те са и убежище на вредителите, които разболяват и унищожават посевите. 

Пръскането с хербициди е ефективен метод за премахване на тези нежелани растения, а пренебрегването може да доведе до нашествие от вредители, което да създаде още по-големи проблеми.

 

Какви видове хербициди съществуват?


Градините са под постоянна заплаха от плевели. За да се справите с този проблем, е добре да познавате различните видове и как действа всеки един от тях върху вашите насаждения. Ето как се групират:

 

1. Селективни


Прилагат се за унищожаване на определени видове плевели, без да вредят на засадените градински култури. Идеални се за такива места, където никнат специфични нежелани треви.

 

2. Неселективни


Неселективните хербициди, за разлика от селективните видове, убиват тотално всички насаждения, върху които се прилагат.

 

3. Контактни


Контактните, както подсказва и името, действат единствено върху частите, които докосват.

 

4. Системни


Тези препарати, като Раундъп, разработен за защита на лозя, овощни градини и поля, проникват в цялата система на растението и действат като отрова, понеже го унищожават отвътре.

Изборът на правилния хербицид за трева зависи от видовете, присъстващи във вашата площ, личните ви предпочитания относно естествените срещу химичните продукти, както и от специфичните нужди на културите, които отглеждате.

 

Кога е правилният момент за пръскане?


За да постигнете оптимални резултати от третирането с хербициди, от съществено значение е да знаете кога е най-добрият момент за това. В противен случай, може да не получите никакви резултати, а също така и да нанесете поражения върху вашите растения.

 

Най-добрите периоди през годината


Пролетта и ранното лято са идеален период за този вид борба. Това се дължи на факта, че тогава те растат и се развиват активно, поради което в този момент са най-уязвими. Поради това, те ще абсорбират хербицидите, което прави последните по-ефективни.

 

Как влияят климатичните условия?


Ето при какво време е удачно да пръскате с такъв продукт и при какво не е:

- температура – пръскането при прекалено висока температура може да причини стрес на насажденията, докато при студено време ефективността на химикалите е доста ниска;


- влажност – високата влажност помага за по-доброто проникване на химикалите. Нещата не стоят така преди дъжд, тъй като водата ще ги измие преди да успеят да подействат;


- вятър – има вероятност вятърът да разпръсне хербицидите и да затрудни контрола им, поради което съществува риск от попадане върху вашите градински култури или съседните площи.
Освен да съобразите периода и климата, може да съчетаете третирането с други дейности, като така ще постигнете още по-добър ефект.

Комбиниране с други градинарски практики


Пръскането с хербициди може да се комбинира с други градинарски практики, като плевене, оране и почистване. След плевене, например, повърхността на почвата е открита и плевелите са лесно достъпни, което означава, че след тази дейност е подходящо да се третира площта.

Изборът на правилния момент е критичен за ефективността на хербицидите. Вземете предвид още в какъв стадий на растеж са плевелите, както и другите градинарски дейности, които сте планирали. Винаги следвайте указанията на етикета на продукта, за да поддържате успешно градината си свободна от нежеланите треви.

Как да пръскате правилно?


При пръскане с хербициди, от основно значение е да се гарантира, че целевите плевели се третират ефективно, докато в това време се предпазват ценните растения от случайно обработване. Ето някои методи и съвети, които ще ви помогнат в тази дейност:

Техники за точково пръскане


Чрез него има възможност препаратът да се насочи директно към нежелания обект, като се избягва контакт с другите растения. Как става това?

- използвайте пръскачка с настройка за точково пръскане – този тип пръскачки предоставят по-тесен поток, който позволява по-голям контрол върху това къде попада хербицидът. Те разполагат с различни дюзи, които може да се регулират според конкретните нужди;


- използвайте четка или гъба – това е е алтернативен метод, предоставящ още по-голям контрол. За целта – намокрете четка или гъба в хербицид и нанесете върху листата или стъблата на тези упорити треви. Така се осигурява целенасочено приложение, без да се рискува да попадне върху близки насаждения. Методът е особено подходящ за малки площи, като при правилно приложение само плевелите приемат продукта, докато околните растения остават непокътнати.
Тази техника е предпочитана от градинарите, защото не само гарантира по-голяма прецизност, но също така и по-голяма икономия на препарата, тъй като се прилага само там, където е наистина необходимо.

 

Предпазни мерки за защита на желаните култури


За да предпазите вашите растения от случайно обработване с хербициди, прилагайте следните методи:

1. Поставете бариери около тях


Може да поставите временно пластмасови или картонени бариери около тези растения, които искате да защитите. Така ще се предотврати случайното попадане на препарата върху тях.

2. Осигурете разстояние между растенията


Необходимо е да се поддържа по-голямо разстояние между насажденията и плевелите. Това ще намали риска от нежелани контакти.

Предпазливостта и предвидливостта са ключови, когато става въпрос за пръскане с хербициди в градината. Следвайки гореизброените методи и съвети, може да сте сигурни, че вашите насаждения, като лук, чесън, царевица, картофи, зеле, са защитени, докато се борите с нежеланите плевели.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?