Следвайте ни

Глинестата почва лесно става плодородна

viber icon

Ако почвата на ранчото е глинеста и плътна, не се отчайвайте, че няма да берете плодове или зеленчуци собствено производство. Нейният състав може да се промени с някои практики, които да я превърнат в плодородна. Като начало може да се започне с внасяне на угнил оборски тор, зрял компост или торф. Внасянето на пресен оборски тор не се препоръчва, тъй като може да повреди безвъзвратно растенията.

Органичните торове се добавят по време на есенната или пролетна обработка, като принципът е: „Колкото повече, толкова по-добре“. За минимална норма се приемат две кофи на квадратен метър земя. Обработката се извършва на 15-20 см, като на тази дълбочина ще се завъдят различни полезни микроорганизми и дъждовни червеи, чиито продукти от жизнената дейност ще обогатят почвата. Тя ще стане рохкава, въздухо- и влагопропусклива. 

Дървените стърготини перфектно разхлабват, структурират и обогатяват почвата. За целта трябва да бъдат подготвени правилно - внасянето на пресни не се препоръчва, защото по време на гниенето ще усвоят азота от почвата и ще намалят плодородието. Речният пясък ще помогне за разрохкване на глинестата почва и за подобряване на нейната структура. Той няма да подобри плодородието, а само ще допринесе за намаляване на плътността, но ако се добави и хумус ​- тогава ползата ще бъде двойна.

Количеството внесен пясък зависи от плътността на почвата и културите, които ще се отглеждат ​- за цветя и зеленчукови култури препоръчителната доза е една кофа на квадратен метър, а при отглеждане на зеле, ябълкови дървета и цвекло дозата се намалява наполовина.  Отглеждането на сидерати на глинестите почви ще позволи те да се структурират, обогатят и ще повлияе благоприятно на полезната микрофлора. Подходящи са следните култури: ръж, фацелия, детелина, люцерна, лупина и бял синап. Тези сидерати оздравяват почвата и подпомагат нейното разкисляване. За облагородяване на глинестите почви могат да се използват стъблата и листата на царевицата ​- грубите влакна на растението се разлагат бавно и повлияват положително въздухопропускливостта и плътността.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?