49

Посрещаме July Morning с 34 градуса

През последните дни от юни развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над климатичните норми. В Пловдив и областта на 30 юни ще е слънчево и горещо, с максимални дневни температури 33 градуса. В първия ден на юли ще е с градус по-топло, за радост на всички, които по традиция ще посрещнат изгрева на слънцето на July Morning. Обичаят Джулай е повлиян от световното хипи движение от 60-те години на м.в., дало през 1971 г. име на известната песен July Morning на английската рок група „Юрая Хийп“.

Агрометеоролозите от НИМХ отчитат, че падналите наднормени валежи през второто десетдневие от месец юни увеличиха почвените влагозапаси и подобриха условията за протичане на вегетационните процеси при пролетните култури.

През следващия седемдневен период при слънчогледа в Дунавската равнина и в централните райони от Южна България ще се наблюдава образуване на съцветия. При царевицата, в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите, ще протича листообразуване и изметляване. В полските райони от страната ечемикът е във фаза пълна зрялост. При пшеницата ще се наблюдава восъчна и пълна зрялост.

През повечето дни от периода в районите от Западна България условията ще позволяват извършването на сезонните агротехнически мероприятия, най-важното сред които е жътвата на узрелите посеви с ечемик. Прогнозираните превалявания през периода в Източна и Централна България ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу струпясване, късно кафяво гниене и плодовите червеи по овошките; срещу мана, оидиум и срещу гъсениците от второто поколение на щарения гроздов молец по лозата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?