Следвайте ни

Посланик Дун Сяодзюн: България ще изнася мед за Китай

Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн е посланик на Китайската народна република в Република България. Той заема длъжността от април 2019 г. Роден е през ноември 1962 г. Женен е и има син. Има завършена бакалавърска степен по право и по изкуства, както и магистърска степен по публична администрация. Той бе специален гост на Фестивала на киселото мляко -култура и традиции, който се проведе от 21 до 23 септември в с. Момчиловци.

 

Виждате ли ниши, които още не са запълнени?

 

Българското земеделие има своите уникални предимства, затова от китайска страна ще наблегнем върху стимулиране на вноса на повече висококачествени земеделски продукти на китайския пазар. Посолството пък ще стимулира повече големи предприятия да инвестират в България.​

 

 

Ваше Превъзходителство, тази година се навършиха 70 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. Каква е Вашата оценка за развитието на българо-китайските икономически отношения?

 


И двете държави обръщат голямо внимание върху развитието на отношенията в различни области, като икономика, търговия, култура и образование. Мисля, че това се дължи на отличните политически връзки и общественото мнение. Във връзка със 70-годишнината бих искал да подчертая, че успяхме да издигнем двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство. Що се касае до търговско-икономическото сътрудничество, бих казал, че и България, и Китай проявяват взаимен интерес.

 


Къде според Вас трябва да бъде поставен акцентът в най-близко бъдеще и виждате ли ниши, които още не са запълнени?

 

Българското земеделие има своите уникални предимства, затова от китайска страна ще наблегнем върху стимулиране на вноса на повече висококачествени земеделски продукти на китайския пазар. Посолството пък ще стимулира повече големи предприятия да инвестират в България. Мисля, че сътрудничеството между нас има блестяща перспектива, а успехите ще бъдат още по-големи.

 


Казахте, че искате да стимулирате вноса на повече български продукти. Какви например?

 

Вече има няколко подписани протокола за внос на земеделски продукти на китайския пазар. През този месец двете страни подписаха договор за внос на български пчелен мед за Китай. Убеден съм, че в бъдеще ще видите още повече такива документи. Въпреки заетостта на работата ми, самият аз правя всичко възможно да посещавам различни области и общини извън София с цел да се запозная по-всестранно с България и да намерим повече възможности за сътрудничество.

 


Увеличава ли се износът на стоки от България към Китай?

 

През миналата година стокообменът между Китай и България възлиза на около 2 млрд. и 600 млн. щатски долара. Дори и сумата да не звучи чак толкова голяма, то ръстът е огромен. През първото полугодие на тази година стокообменът между нас също има голям ръст.

 


От какво се интересуват потенциалните китайски инвеститори?

 


Първо трябва да дойдат още китайски бизнес делегации и те лично да намерят повече възможности. Доколкото знам, в момента двете страни имат отлично сътрудничество в областта на производството на автомобилни части, соларна енергия, както и електроника и комуникация. Тези сериозни китайски компании внимателно следят важните проекти за България. Ето защо казах, че има огромен потенциал за по-нататъшното сътрудничество между нас.

 


През юли тази година високопоставена делегация от Китай се срещна с областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Китай има ли инвестиционни интереси към Пловдив?

 


Бих казал, че китайската страна има огромен интерес към всички български области, в това число и Пловдив. Всъщност Пловдив е доста известен за китайците, понеже знаем, че тази година е Европейска столица на културата. Имате древна история и богата култура. Освен това много китайски делегации считат Пловдив като една от задължителните дестинации, освен посещението в София. Дори и аз съм типичен пример за това - дойдох в България преди около половин година, но вече поне 10 пъти съм посещавал Пловдивска област и съм убеден, че пак ще я посетя. Китайските бизнес делегации обикновено посещават Индустриална зона Тракия. Ние сме подготвени, заедно с българската страна и с Пловдив, да намерим повече допирни точки за сътрудничество. 

 

 

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?