46

Популацията на египетския лешояд се стопи с 83%

От Българското дружество за защита на птиците събират средства за оцеляване на санитарите на природата

За последните 40 години популацията на египетския лешояд в България е намаляла с 83%. Днес в страната ни са останали едва 26 двойки.  Причините за стремителното намаляване на емблематичния вид са използването на отрови и отровни примамки, токовите удари и сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и безпокойството по целия му миграционен път от България до Африка. За това алармираха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което години наред полага усилия да преустанови тази пагубна тенденция. 

За целта се осъществява програма за освобождаване на отгледани на затворено млади египетски лешояди. С нея частично се компенсира високата смъртност в морето по време на първата миграция на младите птици (от 10 оцелява само една) и може да подсили популацията на вида на Балканите. Резултатите от последните няколко години го доказват. Освободени са 23 отгледани на затворено птици, от които 6 вече са се завърнали успешно в България.

За да може програмата за освобождаване на египетски лешояди да продължава да се осъществява и през следващите 2 години, са нужни 20 000 лева. От БДЗП се надяват средствата да бъдат събрани от дарители. Парите ще бъдат използвани за транспортни разходи от зоопаркове в Европа до България, храна и ежедневна грижа за младите пици, докато се адаптират във волиерата, медицински грижи, проследяване на птиците с предаватели. 

БДЗП в партньорство със Зелени Балкани, Европейската програма за застрашени видове на EAZA, други организации и зоопаркове в Европа започна мисия за подсилване на популацията чрез освобождаване на египетски лешояди, създавайки т.нар. „Рестокинг стратегия“. Целта е млади птици, които са излюпени и отгледани в зоопаркове и спасителни центрове в Европа, да бъдат дарени за природата на България. Младите лешояди се освобождават, когато са на възраст една година. През пролетта те се настаняват в специално изградена на предварително избрано подходящо място клетка, или така нареченото „училище за лешояди“, в която в продължение на малко повече от два месеца те се адаптират, преди да бъдат освободени.

Египетският лешояд (Neophron percnopterus) е дневна граблива птица. В миналото египетският лешояд е бил широко разпространен на територията на България, дори се е срещал по тепетата в Пловдив, но днес той е световно застрашен вид и е една от най-бързо изчезващите птици на планетата. Познати още като „санитарите“ на природата, лешоядите предотвратяват натрупването на токсини и премахват потенциалните резервоари на болести.

Символ на плодовитост и майчинство

Още от дълбока древност египетският лешояд е живял в непосредствена близост с човека. Истории и легенди са славели името му, а редица народи са го почитали. Древните египтяни са го смятали за свещен и са използвали йероглиф с неговия лик в писменото си слово. Той се счита за символ на богинята на плодовитостта, майчинството и магията - Асет.

Египетският лешояд обитава хълмисти и нископланински територии. Гнезди основно на скали и скални стени, нерядко и в близост с населени места. Гнездата си разполага в скални ниши, площадки, цепнатини. Едно гнездо обикновено се използва в продължение на години, понякога и десетилетия.

Сред най-сигурните крепости на вида остават Източните Родопи (България и Гърция) и територията на Република Северна Македония. Той все още може да бъде видян и в Североизточна България, Южна Албания и Западна Гърция.

Птицата се слави и със своята интелигентност. Тя е една от малкото представители на птичето разнообразие в света, която използва сечива. В Африка египетският лешояд многократно е наблюдаван да използва камъни, за да разчупва изоставени щраусови яйца, които са част от менюто му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?