Следвайте ни

Попариха фермерите: Европа включи на 2 скорости

Таванът на плащанията до 100 000 лева е нов удар по малките и средните стопани

viber icon

Изравняване на субсидиите между българските и европейските фермери няма да има и през следващия програмен период 2021-2027 г. Това означава, че и след 20 години членство нашите стопани ще бъдат в неизгодна позиция спрямо колегите си в другите държави членки. Това съобщи на среща с български медии в Брюксел евродепутатът Момчил Неков, след гласуване на Общата селскостопанска политика (ОСП) в Комисията по земеделие на Европейския парламент.  

Всички предложения за конкретна финансова помощ за България, както и за останалите държави членки по различните финансови пера са занулени. Това означава, че има реална опасност да се отвори Кутията на Пандора и всъщност субсидиите за земеделието да бъдат дори още по-занижени, имайки предвид новите ангажименти на ЕС в сферата на отбраната, миграцията и т.н., коментира Неков. 

Той уточни, че това решение, както и други ключови за България няма да се гласуват в пленарна зала, заради изтичане на мандата и ако няма промени, въпросните решения ще се приемат от новия състав на Европейския парламент наесен. Комисията по земеделие прие доклада за новата ОСП с 27 гласа „за“, 17 „против“ и 1 „въздържал се“.  

В новия програмен период на ОСП е предвиден и таван на плащанията до 100 000 евро, с намаляване до 60 000 евро, освен ако държавите членки не въведат 10% преразпределително плащане. Според Неков таванът от 60 000 евро е по-добър за страни като България, в която има голяма концентрация на земя и субсидии. За съжаление той също беше завишен с възможност за изключване от изчислението му на част от заплатите и на схемите за млади земеделски производители, както и на екосхемите. На практика, вместо да има по-справедлив подход към малките и средните земеделски производители, съществува реален риск да се повтори ефектът на октопода в сегашния програмен период. 

Определени са и параметрите за финансовото разпределение на Първи стълб. 60% отиват като основно подпомагане на плащанията, както и за преразпределително плащане. 20% са предвидени за зелените директни плащания, а 10+2% ще бъде обвързаното с производство подпомагане, в допълнение към 3% за секторните схем

Относно Втори стълб на ОСП - 30% са заложени за екологични цели, както и още 30% за инструменти за инвестиции и управление на риска.  Предвидена е и  подкрепа за цифрово и прецизно земеделие, чрез въвеждане на инвестиционни стимули.    

Регулиране на доставките при свръхпроизводство на селскостопанска продукция, намеса на ЕК при спад на цените на определено ниво и разширяване на схемата за засаждане на лозя до 2050 г. - това са част от предложенията, които също бяха одобрени от Комисията по земеделие в Европейския парламент. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?