Следвайте ни

Помощите за лозята по строги правила

viber icon

Земеделските производители, които смятат да кандидатстват по мярката  „Събиране на реколтата на зелено“, трябва да отговарят на определени изисквания. Те са заложени в промените на действащата Наредба 6 от 26.10.2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.

Задължително изискване е площите с лозя, за които се кандидатства за подпомагане, да бъдат в добро агротехническо състояние и за тях да са подавани декларации за добив през предходните две години.

Финансовата помощ по мярката не надвишава 3036,86 лв./ха (303,68 лв./дка). За финансовата 2020 година подпомагането се изчислява като 60% от сбора на: преките разходи за операциите за отстраняване на гроздовете - 1 155,48 лв./ха (115,55 лв./дка) и от загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката. Например цената на килограм грозде - 0,62 лв./кг,  умножена по средния годишен добив на хектар от заявените от гроздопроизводителя площи за период от две години преди прилагането на мярката, но не повече от 6300 кг/ха.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?