Следвайте ни

Полигоните в Голям Чардак и Поповица готови: Активният сезон по градозащита стартира утре

viber icon

Активният сезон по градозащита стартира на 21 април, съобщиха от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ). Противоградовата защита с ракети ще се извършва над областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях. Агенцията разполага с 17731  противоградови ракети за осъществяване на операции по изкуствени въздействия.  

Двата полигона в област Пловдив – в Поповица и в Голям Чардак, имат техническа готовност за градобитния сезон. „Разполагаме с достатъчно ракети, които тази година са два пъти повече в сравнение с други години“, коментира за „Марица“ Георги Михайлов – началник на командния пункт в Голям Чардак. 

През последните две години защитаваната от градушки територия бе увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка. За този период бяха въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки, с цел опазване на земеделската продукция. В началото на месец май предстои да стартира пилотният проект за противоградова защита със самолети, която ще обхване незащитената с ракети територия на Северна България. 

През активния сезон по градозащита тази година ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на страната със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“. За тази цел до края на месец май предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар. Той ще бъде разположен в Шумен. Благодарение на него ще се осъществява по-добър радарен мониторинг на атмосферата над Североизточна България.

 

 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?