46

Подпомагат фермерите с 213 млн. лв. заради войната в Украйна

Чака се на 30 март ЕК да одобри други 16,75 млн. евро специално за зърнопроизводителите

Фермерите ще получат 213 млн. лева държавна помощ заради войната в Украйна. Средствата, одобрени от ЕК, са в подкрепа на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Стопаните могат да подават документи от 3 април в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Бюджетът на помощта, се разпределя в следните направления:

     - Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 102 млн. лв.

    - Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 млн. лв.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 975,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти. При определянето му ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г. За първи път ще се предоставят субсидии на производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета.

Както „Марица“ писа, за зърнопроизводителите, ощетени от вноса на пшеница и най-вече на слънчоглед от Украйна, се очаква друго подпомагане. То е по линия на земеделския резерв на ЕС и е в размер на 16,75 млн. евро. Предстои извънредната мярка да се гласува в Брюксел, на заседание на Комисията по общата организация на селскостопанските пазари, насрочена за 30 март.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кък да съ оправим Война Война и пак Война

Кък да съ оправим Война Война и пак Война

28.03.2023 | 17:38

Ами да открием една димократична война и у Румъния та двойно да скочат помощите за нашите ора Румъния е взета само като географски пример Може и Руанда

Отговори
0 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”