Следвайте ни

Подкрепиха аквасектора с над 17 млн. лв.

viber icon

Заради пандемията COVID-19 рибарският сектор в България е подкрепен с над 17 млн. лв. Средствата са пренасочени от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство, като бяха отворени три извънредни мерки.

Приемът на проектни предложения по тях приключи на 3 юли 2020 г. По мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19 поради временно преустановяване на риболовната дейност” има 100% усвояемост. Подадени са 77 проекта на стойност малко над 2 млн. лв.

По другите две мерки за подкрепа на производителите на риба и за преработвателните предприятия приемите са удължени с един месец до 4 август 2020 г.  По мярка 2.6 „Подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” са подадени 51 проекта на стойност 2,3 млн. лв.

По мярка 5.4 “Подкрепа за преработвателни предприятия на продукти от риболов и аквакултури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” има подадени 24 проектни предложения за близо 2 млн. лв.

От Министерство на земеделието отчитат, че от началото на извънредното положение, което бе обявено на 13 март, е регистриран 37% спад в броя на корабите, които излизат на риболов, и 70% спад в количеството уловена и разтоварена риба. Очаква се около 100 риболовни кораба да се възползват от помощта. Малките риболовни лодки, които имат под 120 обявени риболовни дни, няма да могат да кандидатстват за тези пари. 40 на сто е спадът в търговията с риба за последните два месеца, ​пресмятат браншовиците, според които отпуснатите средства са навременна мярка, която е глътка въздух за сектора.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?