4232

Подгответе площите за сеитба на пролетниците

Високите температури през първата половина на февруари активизираха вегетационните процеси при зимните житни култури в полските райони на страната

Вследствие наднормените температури част от зимуващите във фаза трети лист посеви на места в Дунавската равнина и в южните райони встъпиха във фаза братене. По-рано от обичайните срокове при раноцъфтящите овощни видове - бадем, кайсия, праскова, череша е регистрирана фаза набъбване на пъпките.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в полските райони ще се определят от средноденонощни температури над климатичните норми, близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури. При пшеницата ще се наблюдава фаза трети лист и начало на фаза братене, отчитат агрометеоролозите от НИМХ.

През третата седмица на февруари в Пловдив и областта температурите ще са сравнително високи за сезона. Дневните стойности ще варират между 13 и 17 градуса. Нощните температури ще са положителни с изключение на четвъртък, 22 февруари, когато живакът ще отчете минус 1 градуса. Тогава са възможни и слани. Седмицата ще е суха, а превалявания от дъжд се прогнозират в неделя, 25 февруари.

През периода съществени валежи и в страната като цяло не се очакват. Състоянието на повърхностния почвен слой ще позволява подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури - фий, овес, грах, пролетен ечемик. Условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви, а през втората половина от периода - за приключване на зимните растителнозащитни пръскания при овошките.

През втората половина на февруари трябва да се извърши обследване на есенните посеви за вредители - обикновена полевка с праг на икономическа вредност (ПИВ) - 1 активна колония на декар, и житен бегач с ПИВ - 5 броя ларви на квадратен метър, и при численост над прага на икономическа вредност е необходима навременна растителна защита.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
СУША, БОЙ, ГЛАД

СУША, БОЙ, ГЛАД

21.02.2024 | 16:38

И ЩЕ ВИ ДОВЪРША ГЯ УРИ!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?