Следвайте ни

По време на коронавируса: Бум на инвестиции в животновъдството

Вдигат се модерни ферми за овце, говеда и бройлери в Пловдивско

viber icon

Животновъдството е сред секторите, на които коронавирусът не повлия негативно. Напротив - и в млечното, и в месното направление, както и в птицевъдството има възход. Нито една ферма в страната не затвори, а преработвателните предприятия работеха нонстоп. В РИОСВ - Пловдив, в рамките на извънредното положение даже са заявени ​редица намерения за инвестиции в животновъдството. 

Собственикът на кравеферма в землището на Старосел Пепа Драгоева смята да увеличи стадото от 50 броя говеда млечно направление на 200. Увеличението на животните се налага за достигане на максимално натоварване на производителността на съществуващата доилна инсталация и ефективното <210> използване. Животновъдният обект е изграден на площ от над 3 дка. Кравите имат и 4,5 дка двор за разходки. 

Иванка Димитрова пък тепърва прохожда в бранша. Нейното инвестиционно ​намерение е за птицеферма за интензивно отглеждане на бройлери в Белозем. Капацитетът на обекта е за 14 000 броя. Пилетата ще се отглеждат в съществуваща сграда с обособени помещения за фураж и инвентар, както и битово помещение и санитарен възел за работниците. 

Да изгради ферма за 500 броя овце в село Зелениково, е решил животновъдът Петър Терзиев. За целта е предвидена едноетажна масивна сграда със застроена площ от 560 кв. м, като са обособени помещения за животните. Те ще се отглеждат свободно-пасищно. Боксовете ще са покрити с дълбока несменяема постеля, която ще се изрива веднъж годишно. Предвидена е и торова площадка с водонепропусклив под и стени. Целта е след угниване на тора в продължение на 6 месеца да се използва за подхранване на земеделските земи на инвеститора.

Друга овцеферма се стяга в Строево. Тя е за отглеждане на 430 броя овце майки и 264 агнета, с комбинирано направление за мляко и месо. Бъдещата овцеферма ще е с разгъната застроена площ около 815 кв. м. Освен боксовете на овцете там ще са карантинното и доилното помещение, фуражната кухня и др. Животните ще се хранят оборно и пасищно. Овцете ще пият вода от автопоилки и ще се доят механизирано. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?