3906

По примера на колегите си в Европа: Зърнарите плашат с нов национален протест

Явно повлияни от скорошните протести на фермерите в Полша, Германия и Румъния и ефекта, след като тамошните правителства им обещаха повече пари, винаги готовите за подобни действия в България зърнопроизводители отново заплашиха, че ако до дни не им се удовлетворят исканията, пак ще извадят техниката и ще блокират възлови пътни кръстовища в цялата страна. От най-субсидирания бранш настояват за спешна среща с премиера Николай Денков и вицето Мария Габриел, както и с ръководството на МЗХ. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов даде тон за това от профила си в социалните мрежи, а после от сдружението публикуваха на сайта си декларация.

 

"Скъпи колеги, всички знаете положението, в което се намира селското стопанство в България! Ще очертая само няколко от тъжните факти в сектора към момента: 

1. Последните 3 стопански години себестойността на основните култури е ясно изразена под себестойност 

Пшеница - 450 -500 лв. на тон себестойност, цена към момента 350 лв. на тон. Слънчоглед 1100 -1200 лв. на тон себестойност - цена към момента 760 лв. на тон. Царевица 500-700 лв. на тон себестойност - цена към момента 330 лв. на тон. Рапица 1000-1200 лв. на тон себестойност - цена към момента 780 лв. на тон

2. Липса на ясно изразена позиция на България в подкрепа на българските производители на европейско ниво спрямо Украйна! Нещо, което е проблем вече за цяла Европа и е ясно, че ще бъде занапред все по-голям и ще постави европейските фермери в много тежко положение! 

3. Никакви действия от страна на държавата към развитие на инфраструктурата с европейски средства, за да позволи родните производители да бъдат конкурентни на колегите си от Черноморския басейн! 

4. И на последно място, но не по важност, ясно изразено неразбиране от страна на определени хора, отговорни за управлението на страната, на проблемите в сектор "Земеделие" и неглижирането им!

Национална асоциация на зърнопроизводителите изразява абсолютното се несъгласие с моментната ситуация и ще се борим да защитим възможността на земеделските производители да извършват нормално своята дейност! Земеделието не е бизнес и изисква приемственост, за да бъде успешен! Това е най-важното, което държавата трябва да осигури, а именно добра почва за развитие, с което да предизвиква желание у младите да изберат земеделието!", пише Проданов.

В декларацията на НАЗ са поставени следните 5 условия

Неотложната подкрепа за оцеляването на сектор „Зърнопроизводство“ обхваща минимум пакет от мерки:

1. Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2. Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

- Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

​-  Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендуване на земеделска земя;

-  Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

-  Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

​-  Определяне на напояването като стратегически национален приоритет - мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3. Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т.нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини. 

4. По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5. Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
ГАДНИ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

ГАДНИ БЪЛГАРСКИ ИЗРОДИ

27.01.2024 | 12:40

ЗАЩО СЛОГОВЕТЕ НА АРЕНДАТОРИТЕ СА ВЕЧЕ МАЛКИ ГОРИЧКИ?

Отговори
0 0
Кон

Кон

17.01.2024 | 06:08

А когато ядоха кюфтетата не протестираха.

Отговори
3 0
Така ли?

Така ли?

17.01.2024 | 04:26

Не ни трябват! Когато цяла България застана зад вас вие се наведохте и се оставихте да ви лъжат...народа беше готов тези бок.луци си отиваха...вие да трохи се сдалаверихте...а лапайте мухи лъжливи овчарчета! Не све с вас!!!

Отговори
4 1
Така ли?

Така ли?

17.01.2024 | 04:22

Никой да не ги подкрепя гези нагли и прости цървули .. Излъгаха ги за трохи...нека им!

Отговори
5 0
Батко

Батко

17.01.2024 | 04:10

Зърнарите мафиоти нямат нищо общо с европейските фермери. Марица, ударихте дъното, за пореден път, ахахаххаха!

Отговори
4 0
ytuytu

ytuytu

17.01.2024 | 00:53

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички==---- https://da.gd/bio

Отговори
0 1
Сетила се Мара да се побара

Сетила се Мара да се побара

16.01.2024 | 22:05

И още една друга Барабар Петко с мъжете А Ко ша кажат от посолството Наясно ли сте 10 000 църнилки въ чакат да пръднете И ша съ посерете за пореден път

Отговори
3 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?