Следвайте ни

100 млн. идват за родното земеделие и животновъдство

Таванът на помощта за фермерите е 14 000 лв., а за предприятия - 100 000

viber icon

Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три подмерки за компенсиране на земеделските стопани, както и за предприятия, преработващи селскостопански продукти, по извънредната помощ COVID-19. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща между заместник-министрите на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации. На нея бяха обсъдени условията за допустимост за отпускане на  допълнителни средства  на засегнатите сектори от пандемията.

Програмирането на извънредната мярка COVID-19 стана възможно по инициатива на България, която бе подкрепена в хода на преговорния процес от всички страни-членки на ЕС. Помощта ще е в размер на

до 2% от бюджета по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Предвижда се по мярката да се задели ресурс от около 100 млн. лв. Таваните на финансовата помощ за земеделските производители е до 7 хил. евро, а за предприятията е до 50 хил. евро.

По време на дискусията бяха представени критериите и условията за кандидатстване по мярката.  По първата подмярка COVID-1 ще се подпомагат земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020. То ще се предоставя на кандидати за размера на допустимите площи и/или брой животни през 2019 кампания, но за не повече от заявените такива през 2020 кампания. Финансовата помощ ще бъде за производители на плодове и зеленчуци, розопроизводство, винено грозде, фермери, отглеждащи селскостопански животни и пчелари. В сектор „Пчеларство“ се предоставя подпомагане за пчелни семейства на допустими кандидати, участвали за държавна помощ de minimis през 2019 г., но за не повече от наличния брой пчелни семейства през 2020 година.

За сектор „Растениевъдство“ помощта за отглеждане на плодове е в размер на 500 лв./ха - 50 лв./дка.

За оранжерийни зеленчуци ставката е 5400 лв./ ха - 540 лв./дка

Относно подпомагането за отглеждане на зеленчуци на открито бяха обсъдени два варианта. Първият от тях е за подпомагане на производителите в размер на 650 лв./ хектар - 65 лв./дка. Втората възможност е 6,5% от прихода от реализацията на продукцията, добита от отглежданите култури, но не повече от 650 лв./ хектар. По първата подмярка ще се подпомогне и отглеждането на рози по 900 лв./ха - 90 лв./дка. Финансовата помощ за отглеждане на винени лозя е в размер на 300 лв./ха - 30 лв./дка. В сектор „Животновъдство“ финансовата помощ ще бъде разпределена както следва: за овце и кози - 10 лв. на глава животно, говеда - 53 лв. на глава животно и за биволи 63 лв. на глава животно.

Пчеларите ще получат по 5 лв. за едно пчелно семейство

По втората подмярка COVID-2 се предвижда да се подкрепят земеделски стопани поради необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки в рамките на земеделските стопанства. Тази подмярка има за цел да запази здравето на заетите в селското стопанство. Финансова помощ ще се предоставя на фермери, осъществяващи дейност по отглеждане на свине, птици и други селскостопански култури. Тя е на база средносписъчен брой на персонала за периода март-юни 2020 г. По нея стопаните ще получат 30 лв. за едно заето лице в земеделски стопанства, отглеждащи други селскостопански култури. 245 лв. ще се изплащат за едно заето лице за земеделски стопанства, отглеждащи свине, а за отглеждащите птици ставката е 430 лв.

Специално за преработвателни предприятия

Третата подмярка COVID-3 е насочена специално да компенсира малки и средни предприятия за преработка на селскостопански продукти. В предложения вариант финансовата помощ ще се предоставя, ако е установен спад на приходите от продажби на преработени селскостопански продукти с най-малко 20 на сто по данни за периода март - юни на 2020 г., спрямо периода март - юни на 2019 г. По мярката ще могат да кандидатстват производствени сектори, засегнати най-много от пандемията. Подпомагането ще бъде 5% от декларираните приходи за календарната 2019 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?