Следвайте ни

По извънредната мярка COVID-19: Дават най-много пари за оранжерийни зеленчуци и биволи

Кандидатстването ще става на база допустими през 2019 г. площи и животни, но не повече от заявените през 2020 г.

viber icon

Министерство на земеделието изготви прогнозни ставки по извънредната мярка COVID-19 за подкрепа на сектор „Земеделие“. Предложенията обаче тепърва ще се защитават в процеса на нотификацията на мярката пред ЕК.

За сектор „Растениевъдство“ са определени следните ставки: зеленчуци на открито - 65 лв./дка или 65 лв./1000 лв. приход по подадена годишна данъчна декларация за 2020 г. Браншът трябва да избере кой подход да се приложи. Оранжерийни зеленчуци ​- 540 лв./дка,    плодове ​- 50 лв./ка,  розопроизводство ​- 90 лв./дка,   винено грозде - 30 лв./дка.

Средният размер на плащането на глава животно е следният: говеда - 53 лв., биволи ​- 63 лв., овце и кози ​- 10 лв., птици ​- 0,08 лв., свине ​- 1 лв., пчелно семейство - 5 лв.

Всички останали земеделски производители, бенефициенти по директни плащания на площ (ДПП), които не попадат в обхвата на горепосочените сектори, могат да кандидатстват по друго направление. По него ще се отпуска помощ в размер на 30 лв. на постоянно нает работник.

Операторите за преработка на плодове и зеленчуци, месо и месни продукти и мляко и млечни продукти също ще могат да кандидатстват за подпомагане, като в момента се разработват и обсъждат с браншовите организации изискванията и критериите за отпускане на помощта. 

Предстои предложението за мярка и плащанията по нея да бъдат обсъдени с представителите на браншовите организации, както и с ЕК. В началото на месец юли ще бъде предложено прилагането на мярката COVID-19 за одобрение на членовете на Комитета по наблюдение.

Кандидатстването по мярката ще става по допустими през 2019 г. площи и животни, но не повече от заявените през 2020 г. 

Максималната стойност на подпомагане за земеделски производител е 7000 евро, а за малки и средни предприятия - 50 000 евро.

От Министерството на земеделието припомнят, че мярка COVID-19 e инициатива на България, подкрепена в хода на преговорния процес от всички страни, членки на ЕС. Тя ще бъде в размер на 2% от бюджета по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. По мярката ще се компенсират разходите на стопаните за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?