49

Пловдивски учени изследваха мъфин с брашно от щурци

Няколко години преди ЕС да включи брашното от домашен щурец като "нова храна", екип учени от Института по консервиране и качество на храните в Пловдив започват детайлни проучвания на ядливите насекоми и потенциалната им употреба в сладкарски изделия с подобрен хранителен профил. Резултатите от лабораторното изпитване на проф. д-р Тодорка Петрова, доц. д-р Милена Рускова и доц. д-р Живка Горанова, са представени през 2021 г.  на международен конгрес „International Global Climate Change Congress“, в Чанаккале, Турция. В това изследване прах от щурец (Acheta domesticus) се добавя към пшенично брашно, за да се получи сладкарско изделие с повишена хранителна стойност.

Резултатът е мъфини, получени от тесто, произведено с помощта на различни смеси от пшенично брашно и прах от щурци, добавени в количества от 10 и 20 процента (на базата на пшенично брашно). Суровините, тестата и мъфините са подложени на технологичен, микробиологичен, химичен и сензорен анализ. Установено е, че добавянето на прах от щурци повишава съдържанието на протеини и минерални вещества и намалява съдържанието на въглехидрати в продукта. Те констатират и наличието на спорообразуващи микроорганизми в изделията, съдържащи прах от щурец. По този начин се подчертава потенциалните проблеми с безопасността на продукта. Независимо от това резултатите от тестовете за възприемане от оценителите показват, че сладкишите с малко количество добавен прах от щурци (10%) се считат за толкова привлекателни, колкото и конвенционалните продукти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
999

999

21.02.2023 | 17:35

Тази на снимката е резултата от подобни експерименти

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?