44

Пловдивски фермери апелират: Искаме субсидиите да се плащат навреме, иначе фалираме

"Средствата за обвързаното подпомагане на производителите на плодове, зеленчуци и животни да се изплащат до края на календарната година, както е във всички държави в Европейския съюз. В противен случай ни очакват масови фалити, защото не можем да обслужваме кредитите си. В България забавянето на помощта е фатално, при положение че сме представили документите преди година. Моля, нека Държавен фонд „Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните да вземат мерки и да осигурят навременното превеждане на субсидиите на земеделските производители!"

За това апелира фермер в препълнената зала „Пловдив“ на Панаира вчера. От града под тепетата МЗХ стартира национална кампания по директните плащания за 2024 г. Редица други въпроси и наболели проблеми поставиха стопаните от региона пред зам.-министъра на земеделието Иван Капитанов и експертите от аграрното ведомство.

Зеленчукопроизводител изрази недоволство от едно от задължителните нови изисквания за получаване на подпомагане - семената, които се използват при производството на зеленчуци, да са сертифицирани.

И настоя да се въведе условие да се сее само с български семена, за да се защити родната продукция на 100 процента -  от семето до крайния продукт. „Аз години наред си вадя семена от стари и вкусни български сортове. Защо с оправданието за европейски регламенти ни принуждават да купуваме сертифицирани, които са вносни, за да пълним джобовете на фирмите, а в същото време да ядем пластмасови зеленчуци“, риторично попита стопанинът. Той уточни, че много от дребните фермери нямат финансовата възможност да купуват сертифицирани семена и на практика отпадат от подпомагането. Човекът припомни, че ние, българите, сме научили много европейски държави на зеленчукопроизводство, а сега купуваме сортове от тях. Неговото предложение за сеитба на български сортове, както и това за навременното изплащане на субсидиите, бяха приети с бурни аплодисменти в залата.

Фермерите от област Пловдив поставиха редица наболели въпроси пред МЗХ

Неглижирането на българските сортове зеленчуци е отдавна, въпреки че почти всяка година се създават нови сортове. Един от бившите директори на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив - проф. Иван Порязов (вече покойник), приживе се възмущаваше, че се разхищава научен и финансов ресурс за селекция на нови сортове. Не само като учен, но и като потребител той настояваше да има достатъчно семепроизводство на български сортове. Сега има огромен дефицит на семена от доказани и масово прилагани през годините български сортове зеленчуци. Затова и неслучайно от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол са изготвили списък със застрашени от изчезване родни сортове, а цифрата им е внушителна.    

Да се разреши друг болен въпрос - със застраховането на земеделската продукция, настоя производител на овощни насаждения. Той даде пример, че в много страни по света се прилага т.нар. параметрично застраховане, т.е. продукцията се застрахова от началото до края на стопанската година, така че през който и да е сезон да настъпи застрахователно събитие, стопаните да бъдат обезщетени. Той даде пример, че в България се прилага порочна система на застраховане на земеделската продукция. Според правилата на нашите застрахователи, обезщетение за унищожена от природно бедствие продукция се полага едва след 20 април. А често се случва да паднат слани и да има измръзване на завръзите през месец март, с което се компрометира цялата реколта. „От това страдаме само ние, фермерите, защото застрахователите само гледат да си получат парите, затова масово се избягва застраховането на земеделската продукция, а не защото хората нямат застрахователна култура“, допълни овощарят.

 


Друг негов колега апелира по най-бързия начин от МЗХ да публикуват Наръчника за прилагане на добрите земеделски и екологични практики, които трябва да се спазват, защото тази стопанска година е почти преполовена, а фермерите са в неведение и трудно могат да планират производството си.

 


Зам.-министър Капитанов увери земеделските производители, че каквото зависи от сегашния екип на МЗХ, ще бъде направено в срок и в полза на фермерите. Той уточни, че една от основните причини за голямото забавяне на средства е наложената промяна на стратегическия план за земеделие на България, за което се чака одобрение от Европейската комисия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?