Следвайте ни

Пловдивчанка отваря пътя на фермерския туризъм в България СНИМКИ

Виолетка Цинцарова ще реализира иновативната идея във Ветрен дол, където грабна второ място в кулинарния фест на смокинята

viber icon

Пловдивчанка стартира нов за България бизнес - фермерски туризъм. Виолетка Цинцарова и съпругът <210> Валтер Смит са избрали пазарджишкото село Ветрен дол за свой втори роден край. Привлякла ги красивата природа, чистият въздух и невероятните гледки към Родопа планина. В неделя дамата спечели второ място с превъзходните си бонбони от смокини на традиционния фестивал на смокинята във Ветрен дол.

Инициатор на празника, който отбеляза седмото си издание, е кметът Димитър Христосков, а организатор - местното читалище „Култура - 1910“. Майсторки от селото и региона представиха различни деликатеси от смокини - торти, бонбони, сладка, кейкове, кремове и др. Не мина и без дегустации на прочутата Ветрендолска смокинова ракия.  Всепризнатият местен майстор Даката пък демонстрира тънкости по нейното дестилиране. Комисия оцени най-добрите кулинарни произведения, а призьорите получиха плакети, грамоти и скромни парични награди. За настроението на гостите бяха изпълненията на самодейни певчевски и танцови състави.

Ветрен дол е рай за смокинята. Климатичните особености на района са изключително благоприятни за развитието на този плод, а в селото няма къща без смокиня. Годишното производство е между 300 и 500 тона, за които има добра реализация. По време на беритбите във Ветрен дол има 2-3 пункта, където се изкупува продукцията, а това решава проблема на хората с реализацията, обясни Виолетка Цинцарова.

Тя и съпругът <210> отскоро се установили във Ветрен дол. Преди това 15 години живели в родната му Холандия. В китното българско село ги отвежда идеята за фермерски туризъм, а дейността е в процес на регистрация. След дълго търсене семейството избира подходяща къща и я реновира изцяло с естествени материали. Там ще настаняват гости, но който желае, може да си опъне палатка на тревата в двора. „Фермерският туризъм е нов за България, но популярен на Запад. В много страни от Европа земеделци, които вече са на възраст и нямат възможност да обработват цялата си земя, я използват и за туристически цели, т.е. при тях се настаняват хора с кемпери и каравани и се включват в земеделския живот. Тези, които посещават фермерски къмпинг, имат възможност да си закупят продукти, които се произвеждат във фермата или в населеното място, или да участват с труд в стопанството. Децата пък могат да се запознаят от близо с животните -  да ги галят, да ги хранят“, обясни дамата.

В техния фермерски къмпинг няма да има животни, но за сметка на това плодните дръвчета са в изобилие. Имат ябълки, круши, череши, вишни, нар и естествено - смокини. Единият сорт е от местните, а другият - средиземноморски. Отглеждат и грозде - десертно и винено. Специално от десертното Виолетка прави превъзходна лимонада. За следващия къмпинг сезон предвижда да осигури кухня специално за гостите, които желаят сами да си готвят. По заявка може да приготвя както традиционни български, така други ястия, но само с местни продукти. Идеята е на чужденците да готви ястия от нашата кухня, а на българите - холандски и италиански специалитети.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?