2374

Плодове и зеленчуци от Турция пълни с пестициди, фермери от Испания с апел за спиране на вноса

По данни на Европейската система за бързо обявяване на хранителни стоки и фуражи, през първото тримесечие на годината 60% от спрените по границите пратки плодове и зеленчуци заради наличието в тях на активни съставки от химически вещества, които не са разрешени за използване в ЕС, са пристигали от Турция, съобщи електронното издание FreshPlaza, цитирано от sinor.bg. От общо 298 обяви в системата 180 са за плодове и зеленчуци от южната ни съседка. При това числата нарастват - ако през февруари е имало 45 случая за надхвърляне на пределно допустимите остатъчни количества, то през март те вече са 74. Най-голямо е натрупването на пестициди във внасяните в ЕС цитрусови плодове, а най-често откриваното активно вещество е метилхлорпирифос.

За 2021 г. инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установили и не са допуснали вноса на територията на ЕС, в това число и България, на повече от 3165 тона неотговарящи на законодателството храни с произход от трети държави. При контрола, извършен върху вноса на храни от неживотински произход, най-много - 1173 тона, са възбранените мандарини, заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди. На второ място по задържани количества се нарежда пиперът. През миналата година са спрени 513 тона. Лимоните със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, задържани при граничен контрол, са 434 тона.

Карлес Перис, главен секретар на Съюза на фермерите в испанската автономна област Валенсия, заяви, че тези данни „са наистина скандални, и показват, че турският внос трябва да бъде спрян до провеждане на подробна проверка”. В началото на март съюзът се обърна с молба към Европейската комисия и правителството на Испания да спрат вноса на плодове и зеленчуци от Турция с официално писмо до директора на Генералната дирекция Sante, отговарящ за политиката на общността в областта на здравеопазването и безопасността на хранителните стоки, както и към Генералната дирекция за здравеопазване и селскостопанско производство в Министерството на селското стопанство на Испания.

От организацията помолиха и да бъде увеличена честотата на проверка на турските плодове и зеленчуци до 50% от пратките от настоящите 20%, както и да бъде прекратена неравнопоставеността при облагането, тъй като Турция изнася плодове за ЕС при ставка от 20%, докато испанските износители трябва да платят 54% мито за доставки в Турция.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Юруков

Юруков

26.04.2022 | 20:50

Няма ли в България контролни органи,които да проверяват вноса на зеленчуци от Турция. Има, но само да получават високи заплати. Нека се тровим!

Отговори
6 0
Дон домат

Дон домат

26.04.2022 | 19:24

Испанците немогат да си пласират стоката затова хвърлят кал по турците

Отговори
2 1
субсидиджия

субсидиджия

27.04.2022 | 15:10

що не пишат испанските земеделци какви и колко субсидии теглят от евро-програми

Отговори
3 0
Патладжана

Патладжана

26.04.2022 | 17:08

До Юлия а ти най кой уя му държиш в Одрин като не ти отърва не ходи някой на сила да те кара да ходиш да пазарувате ще ядеш на комшията краставицата натурална и си готова

Отговори
1 2
Патладжана

Патладжана

26.04.2022 | 17:04

Яжте Българско производство но то няма и жената и ще е по скъпо от пържоли радвате се че има внос комшията иначе ще ги има само по нова година както по толкова време който не иска да не купува хем евтино хем без торове а био да се не искате ли който иска много да си ги гледа

Отговори
0 2
Юлия

Юлия

26.04.2022 | 16:55

Иди обясни на нашите "туристи" в Одрин. Купуват като за последно. Турция не е членка на ЕС и за нея не важат нормите за разрешени химикали.

Отговори
3 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?