Следвайте ни

Плащат 3 млн. лв. за маслодайна роза

viber icon

До 20 септември 2021 г. предприятията, преработващи цвят от маслодайните сортове рози Дамасцена и Алба, трябва да получат парите по схемата de minimis, сочи графикът на ДФ „Земеделие“.  Кандидатите подаваха документи по извънредната схема в периода 2-20 август.

Утвърденият бюджет от Управителния съвет на фонда по мярката възлиза на 3 млн. лв. Размерът на помощта е 30 стотинки за килограм цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка. Държавната помощ е отпусната, за да стимулира преработвателите в изкупуването на български розов цвят. Компенсаторната мярка има за цел да покрие част от разходите, свързани с преработката на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г.

На подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят от маслодайна роза, регистрирани по Закона за маслодайната роза. Преработвателите трябва да са изкупили от земеделските стопани не по-малко от 70% цвят спрямо 2020 г., на цени не по-малко от 2 лв./ кг без ДДС . Признават се разходооправдателни документи, издадени не по-късно от 31 юли 2021 г. (включително).

Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тоя бизнес умря бе

Тоя бизнес умря бе

14.09.2021 | 18:39

Тая и миналата година никой чужденец не си купува розово масло, слагали го в парфюми това-онова, нулеви години! Ковида удари и розите!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?