Следвайте ни

Планинските продукти стават запазена марка

Слагат им специален знак, за да станат по-разпознаваеми и конкурентоспособни

viber icon

Продукти, произвеждани в планински райони, ще се обозначават със специално лого. Това стана възможно след обнародването в Държавен вестник на Наредба №4 от 28 май 2019 г. за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“. Тези, които ще го слагат на етикетите, трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър. Целта е да се помогне на общностите в планинските региони. Очаква се с помощна на логото произвежданите там продукти да станат по-разпознаваеми и конкурентоспособни. 

Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. За месо и месни продукти, които да се ползват от специалното означение, животните трябва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.


Контролът върху употребата на термина „планински продукт“ се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията. 


Терминът за качество "планински продукт" бе въведен за първи път в европейското законодателство през 2012 г., като прилагането му за държавите членки започна през 2014 г. Първите страни, които се възползваха от него, са Италия, Франция, Австрия и Румъния. Ние сме петата държава, която го въведе. Инициативата е на ексевродепутата  Момчил Неков. 


В момента България има няколко продукта и храни, вписани в европейския регистър на защитените наименования. Това са филе "Елена", кайзерован врат "Тракия", "Пастърма говежда", "Луканка панагюрска" и роле "Трапезица". В регистъра има и два продукта със защитено географско указание - българско розово масло, което може да произвежда на територията на Розовата долина, както и "Горнооряховски суджук", който може да се произвежда само в Горна Оряховица. Наскоро  регистрация получи и първото защитено наименование за произход - Странджански манов мед. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?