Следвайте ни

"Планински продукт" отваря пазара за стопаните

viber icon

Означението „Планински продукт” ​ще помогне на земеделските производители от тези региони да се открояват на пазара. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на кръгла маса на тема „Възможности за развитие на планинското земеделие” в община Баните, област Смолян. 

Той отбеляза, че българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус, а терминът за качество „Планински продукт” улеснява техния информиран избор.

Всички населени места в общината попадат в обхвата и могат да се възползват от предимствата на означението. Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и др. в района могат да използват означението, ако отговарят на изискванията. 

Заместник-министърът посочи, че те са опростени. За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът - парцел или пчелин, да се намира на територията на общината. При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там. Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра е безплатно.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?