4232

Пламна птичи грип във ферми за кокошки носачки

Заболяването инфлуенца А (птичи грип) пламна в птицеферми в пазарджишкото село Мало Конаре и в хасковското село Криво поле, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните

В единия обект се отглеждат около 171 хил. кокошки носачки, а във втория - 39 950 броя.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение са предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици във фермите. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.  

Около засегнатия животновъден обект в Мало Конаре са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Пазарджик -  с. Мало Конаре и с. Добровница; и 10-километрова наблюдавана зона - от община Пазарджик, с. Черногорово, с. Крали Марко, с. Пищигово, с. Говедаре, с. Хаджиево, с. Огняново, с. Синитово, с. Мирянци, с. Главиница, с. Мокрище, с. Драгор, с. Ивайло и с. Сарая.

В Хасковско около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която са следните населени места: с. Криво поле, с. Корен и с. Момино; и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат селата от община Хасково - с. Елена, с. Книжовник, с. Малево, с. Манастир, с. Динево, с. Родопи, с. Стамболийски, с. Стойково и с. Подкрепа; от община Харманли - с. Славяново и с. Болярски извор; от община Стамболово - с. Малък извор, с. Голям извор, с. Долно Ботево, с. Кралево, с. Гледка, с. Стамболово, с. Царева поляна и с. Жълти бряг.

Преди седмица птичи грип бе открит и във ферма за кокошки носачки в  гр. Дебелец, област Велико Търново. В стопанството се отглеждат около 395 хил. птици. Заболелите и контактни пернати също са умъртвени по хуманен начин. 

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве. Предупреждават също, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

Инфлуенцата по птиците е описана в Италия през 1878 г. Поради бързото си протичане и високата смъртност сред птиците е наречена „птича чума“. Разпространена е по целия свят. Причинител на заболяването са РНК ортомиксовируси от тип А. Дивите птици са признат източник и резервоар за всички подтипове вируси на птичия грип (AIV).

Първи случай на болен човек в Китай

Миналата година в Китай бе открит първи случай на птичи грип по човек. Заразеният бе момче на 4 години, което живее в провинция Хънан. То дало положителен резултат на теста за щама H3N8, след като е било прието за лечение заради температура и други симптоми. Семейството на детето отглеждало пилета и живеело в зона, обитавана с диви патици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ваня

Ваня

31.10.2023 | 11:42

Птичи, свински и т. н. Целта е геноцид при хората и животните по един или друг начин.

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?