Следвайте ни

Пилешка тор, сапун и капани с бира гонят поповите прасета

viber icon

Поповото прасе е един от кошмарите на всички градинари. За неговото унищожаване успешно се използват химични отрови, като най-често се прилагат във вид на зърнени примамки - зърно, смесено с инсектицид или инсектицидни гранули за по-големи площи. Но ако държите на екологично чисти продукти, може да приложите и някои естествени методи срещу поповите прасета.

Ров около лехите

Около района на лехите с насаждения може да изкопаете ров, който да запълните с натрошени стъкла и отломки. Този метод ще възпрепятства до голяма степен навлизането на попови прасета, тъй като те обикновено се движат под повърхността на почвата.

Пилешка тор

Използването на пилешка тор е друг добър вариант за борба с поповите прасета, тъй като те не го понасят и избягват наторените с него почви.

Растения и натурални продукти

Миризмата на чесън, кориандър и рибено масло отблъсква поповите прасета и техните ларви. Препоръчват се и растения като хризантема или невен, които се засаждат между културите, за да ги пазят от тези вредители. С успех може да използвате и клонки от иглолистни дървета, с които да застелете междуредията.

Черупки от яйца и олио

Черупките от яйца са ефективен естествен метод за борба с поповото прасе. Натрошените яйчени черупки се смесват с нерафинирано олио и сместа се поставя в малки количества в прокопаните от вредителите проходи.

Сапун и прах за пране

Сапунът и прахът за пране също са сред ефективните средства за борба с този опасен вредител. Тунелите на поповите прасета се заливат със сапунен разтвор или разтворен прах за пране в съотношение 4 супени лъжици на 10 литра вода. Прилагането на този метод ще унищожи час от вредните насекоми и ще прогони останалите.

Капани

Празни буркани или консервни кутии се заравят между насажденията, така че отворите да са на нивото на повърхността на почвата. Поповите прасета попадат в тях и така ще можете лесно да ги унищожите. Друг работещ метод срещу поповото прасе е капан с бира. Отрязани пластмасови бутилки, пълни наполовина с бира, се поставят в почвата, като отворите им трябва да са на нивото на пръстта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?