Пет вида мухи атакуват посевите с пшеница и ечемик

Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати от различни неприятели. В цялата страна е констатирано развитието на няколко вида житни мухи - Хесенска муха - Mayetioladestructor, Житна тревна муха - Opomyzaflorum, Шведска муха - Oscinellaspp, Черна пшеничена муха - Phorbiafumigate, Житна стъблена муха - Chlorops pumilionis. Наблюденията са извършени от регионалните отдели по "Растителна защита" към Българската агенция по безопасност на храните. Доскоро сухото и топло за сезона време и температури над нормата бяха причина за появата и развитието на неприятелите по житните култури.

По-сериозно поражение по новопоникналите растения, причинени от ларвите на неприятелите, се открива масово в ранните посеви. В значителна част от тях е констатирана висока плътност, надвишаваща прага на икономическа вредност.

В момента се извършват масови третирания с инсектициди на по-късно засетите площи с есенници. Експертите отчитат, че голяма част от зърнопроизводителите подценяват тази група вредители, както и намножаването на листни въшки, трипсове и др.

За намаляване на плътността и повредите от житните мухи те дават следните препоръки:

- Да се използват сортове, склонни към по-силно братене, тъй като те се развиват по-бързо и са по-устойчиви на повредите от житните мухи.

- Спазването на сеитбообращения с пространствена изолация намалява плътността на мухите.

- Премахването на някои плевели, например на пирея, намалява силно плътността на житните мухи и други неприятели, които се развиват върху плевелната растителност.

- Ранната есенна сеитба подпомага намножаването на житните мухи, тъй като поникването на посевите съвпада с летежа на есенните поколения. Ето защо сроковете за сеитба са от голямо значение. При зимната пшеница най-благоприятен е периодът от 1 до 25-30 октомври, а за ечемика - от 1 до 20 октомври. Само в някои полупланински райони е допустима сеитба в края на септември.

- Оптималната посевна норма, която осигурява гъсти посеви, намалява повредите от житните мухи.

- Химичната борба се провежда при доказана необходимост или ако са нарушени основните агротехнически изисквания (при монокултурно отглеждане, неспазване на срокове за сеитба и т.н.) и се очаква силно нападение от житни мухи. За пръскане на посевите могат да се използват някои от разрешените инсектициди: Биская 240 ОД - 20 мл/дка, Вазтак нов 100 ЕК - 30 мл/дка, Дурсбан 4 ЕК - 150 мл/дка, Моспилан 20 СП - 12,5 г/дка, Нуреле Д - 70 мл/дка и други.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?