Следвайте ни

Пепелта от печката е вълшебна за градината СЪВЕТИ

viber icon

Ако сте се отоплявали с дърва през зимата и сте запазили пепелта, ще имате най-богатата реколта това лято. Задължително я съхранявайте суха, може да издържи няколко години. Смесвайте я с торф, прегоряла тор и компост и подхранвайте градината си. Ето как: 

1. Разсипва се около растенията и се покрива с шума или слама. Този метод унищожава вредителите и болестите.

2. Използването на разтвор с пепел и сапун служи за подхранване на растенията и унищожава вредните насекоми. За целта се използват 300 грама пресята пепел, която се залива с 5 литра вода. Кипва се в продължение на 30 минути. Получената смес се прецежда и се разтваря в 10 литра вода, след това се добавят 2-3 супени лъжици течен сапун. С този разтвор се пръскат растенията в сухо време. За градината той е като тор и се влага при разрохкването на междуредията. Освен това унищожава листните въшки и гъсениците. След такъв „душ” растенията се раззеленяват и цъфтят рано.

3. След пръскането на растенията е полезно да ги „напудрите” с пепел. Тя прилепва лесно към влажната зеленина. Това е и извънкореново подхранване на растенията, като същевременно отблъсква вредните насекоми.

4. Много полезно средство се получава, когато смесите пепелта от печката с тази от цигарите. Сместа помага за унищожаването на луковата и зелевата муха, както и на кръстоцветната бълха.

5. Срещу голи охлюви също е полезно да се поръсят ягодите със суха пепел.

6. Мокрите листа на картофа също е добре да бъдат напръскани с пепел, тъй като колорадският бръмбар не каца върху тях.

7. Срещу листната въшка, листната оса и молците по френското и цариградското грозде се прави следния разтвор: 400 грама пепел се накисват за едно денонощие в 10 литра вода, след това се прецежда и се пръска. Същият разтвор служи за профилактика на устрел и херния.

8. Пепелта може да се сипва направо в дупките при засаждане на краставици, домати, зеле, кромид, чесън, картофи, като последните я обичат особено много.

9. В браздите или дупките (зависи от това как садите картофите) трябва да сипете пепел, обелки от кромид и чесън. Пир първото и второто окопаване пак трябва да се вложи пепел.

10. Освен всичко друго в продължение на цялото лято пръскам всичките култури с пепел. Не вреди, а само принася полза, пише Sinor.BG.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чудесни съвети

07.04.2020 | 23:54

Но който има двор и пепел, панелите, имат мухъл, хлебарки и плъхове...!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?