46

Пелин, тютюн и люта чушка гонят колорадския бръмбар

Най-опасният и коварен враг на картофите е колорадският бръмбар. Изглежда, че този вредител с жълти ивици е неразрушим и е невъзможно да се отървете от него. Насекомото спокойно преживява дори студените мразовити зими, дъждовното лято и сушата. Пикът му идва най-често през юли.

Най-простият и евтин метод за борба с вредителите е ръчното събиране на колорадските бръмбари. Това е много подходящ метод за собствениците на малки площи. Дълбоката оран на градината през есента помага да се унищожат насекомите, които са се заселили през зимата в земята. След прибиране на реколтата и края на цялата сезонна работа всички растителни остатъци, които могат да служат като храна за вредителите, трябва да бъдат отстранени от обекта.

В борбата с колорадския бръмбар могат да се ползват много различни подходи. Пръскане на картофите с различни настойки, като тинктури на базата на орех, змийско мляко, пелин, лукови обелки, глухарче, тютюн, люта чушка, могат да бъдат изненадващо ефективни.

Засаждане на подходящи растения репеленти близо до картофите също е подходяща стратегия. Известно е, че колорадският бръмбар не понася миризмата на невен, кориандър и боб. Трябва да се има предвид, че възпиращият ефект на тези растения се проявява само при голям брой от тях вътре и около обекта. Също така може да правите разпрашаване. Това се прави с помощта на дървесна пепел или смлени борови иглички.

Женската на колорадския бръмбар снася до 1000 яйца на сезон. След около месец от тях се развиват пълноценни индивиди. Оказва се, че от началото на лятото до края на есента числеността на вредителя се увеличава 150 пъти.

Ненаситни са не само възрастните бръмбари, но и ларвите. Само за 1 седмица те са в състояние да изядат цяла леха картофи. Според статистиката, ако унищожите 40% от върховете на картофите, добивът се намалява с 30%.

Влиянието на колорадския бръмбар е толкова голямо, че характеристиките на сортовете картофени култури вече показват устойчивост към този вредител. Все още обаче няма сорт, който напълно да устои на нашествието на бръмбара.

Ако градинарите не отглежда картофи, бръмбарите се заравят в земята и спят зимен сън. В такава анабиоза те могат да прекарат до 3 години. Насекомото се чувства комфортно в нашите географски ширини, защото няма естествени врагове, за разлика от Северна Америка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
АЙКадЪН РЕШАЕТ ВСЕ!

АЙКадЪН РЕШАЕТ ВСЕ!

16.05.2023 | 09:34

ОТ ВАС БОЙЦИ - ЩИКОВА АТАКА!

Отговори
0 0
АЙКадЪН

АЙКадЪН

16.05.2023 | 09:31

РЕШАЕТ ВСЕ! :)

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?