46

Пелин, репей и лайка гонят гъсениците от градината

Ако не искате да прилагате химикали в градината за получаване на добра и здравословна реколта, могат да помогнат различни треви и билки, като пелин, репей и лайка. Те са изпробвани в борбата с всевъзможни гъсеници по овошките и зеленчуците, пише sinor.bg.

Обикновен пелин

Събира се, докато цъфти и се суши на сенчесто, проветриво място. Приготвя се следната отвара: килограм пелин се залива с малко вода и се оставя да ври 15 минути. Това трябва да става на открито, тъй като парите могат да предизвикат главоболие. След това отварата трябва да изстине, преди да бъде прецедена, и да се добавят 10 литра вода.

С този разтвор се пръскат овошките срещу гъсеници, а също и зеленчуците срещу зелевия молец, зелевата пеперуда и нощните пеперуди. Пръскането може да се повтори след една седмица.

Листа от репей

Пълни се половин кофа със ситно надробени листа от репей, залива се с вода догоре и се оставя да кисне 3 денонощия. Настойката се използва срещу гъсеници. Пръскането са повтаря след 7 дни.

Дива лайка

Приготвя се следната отвара: килограм стрита лайка се залива с 10 литра вряла вода и се оставя да кисне едно денонощие. Полученият разтвор се разрежда с вода в съотношение литър отвара на 3 литра вода, добавя се сапун и се поливат местата, на които се трупат гъсениците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?