Следвайте ни

Пчелите се готвят за зимуване през лятото

С преминаването на главната паша инстинктът за събиране на храна отслабва

viber icon

С преминаването на главната паша инстинктът за събиране на храна започва да отслабва, за сметка на инстинкта за опазване на складираните запаси. Значително се увеличават пчелите, охраняващи входа на кошера, които внимателно проверяват всяка пчела, доближаваща се до него. В поведението на пчелите се чувства повишена нервност и склонност към жилене, което е признак за завършване на пчеларската година. От този момент започват грижите и подготовката на пчелните семейства за предстоящото зимуване. От правилното им провеждане зависи успешното развитие през следващата пролет.
Преди окончателното приключване на главната паша магазините и излишните корпуси се свалят от кошерите. Това е необходимо, за да се предотвратят пчелни кражби. Най-добре е магазините да се свалят привечер. След отварянето на кошера отгоре се откриват част от питите в магазина и се изваждат една по една. Намиращите се по тях пчели се смитат с пчеларска четка вътре в кошера.


След свалянето на магазините се прави основен преглед и преценка на всяко семейство поотделно. Най-добре е той да се извърши до 15-20 август. По-късното му провеждане може да стане причина за недобра подготовка за зимуване. Особено внимание се обръща на силата на пчелните семейства. По това време в кошерите има много пчели, но голяма част от тях няма да дочакат зимата. Те са участвали в медобера и в отглеждането на пило, вследствие на което са физиологично изтощени. Затова специално се проследява количеството на пилото и неговото здравословно състояние.
Необходимо условие е да се види и прецени майката на всяко семейство. Майките трябва да са млади и да произхождат от високопродуктивни пчелни семейства.
Едно от най-важните условия за добро зимуване на пчелните семейства е в кошерите да има достатъчно мед. Запасите на семействата, които нямат достатъчно мед, се попълват със запечатани пити, взети от други здрави семейства.


Наред с преценката на хранителните запаси се извършва и подреждане на питите в гнездото. От него се изваждат всички новоизградени пити, на които не е отглеждано пило. В южния край на гнездото се подреждат по-пълните с мед пити, а в средата - по-празните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?