Следвайте ни

Пчели следотърсачи откриват аромати

В Мелбърн изграждат зелени къщи върху спирките за медоносните насекоми

viber icon

Медоносните пчели, подобно на кучетата-следотърсачи, достатъчно добре разпознават аромати. Това са установили учени от университет в Буенос Айрес, Аржентина. В момента научен екип се надява, че това откритие ще помогне пчелите да станат по-ефективни в опрашването на конкретни култури, информира euronews.com. В същото време други учени от Австралия изграждат къщи за пчели върху спирките в Мелбърн. 

На колония от медоносни пчели  била давана храна, която  имала синтетичен аромат, имитиращ уханието на слънчогледа. След това

учените забелязали, че тези пчели по-често посещавали слънчогледи и това довело до забележимо увеличаване на добивите

Тeзи изводи може да бъдат добра новина за много земеделски производители, чиято работа зависи от опрашващите насекоми.

Ние доказахме, че пчелите в една колония може да се "обучат" да предпочитат аромата на определена култура. Този опит променя поведението им и потвърждава предположението, че медоносната пчела никога не забравя ароматите, казва ученият Валтер Фарина, ръководител на изследването.

Най-удивителният и значим резултат е този, че у пчелите се развива достатъчно устойчиво желание да опрашват определена култура, което води до повишаване на добивите. Фарина и екипът му не за първи път прави важно откритие, свързано с опрашващите насекоми. По-рано изследователите установиха, че

медоносните пчели са способни да създават дългосрочни устойчиви спомени,

свързани с аромата на различни храни, които срещат в гнездото. След това тези спомени влияят върху предпочитанията към културите, които посещават в бъдеще. 

В Австралия учени планират да създадат зелени покриви на трамвайните спирки, които да функционират като нови „къщи“ за пчели. Проектът цели да стимулира възстановяването на популацията от пчели в Мелбърн. 

Когато се събрахме, разполагахме с 24 идеи. Един от колегите ми посочи като най-ефективен проекта за зелени покриви. Той каза, че така ще създадем пчелна супер магистрала. Представете си цялата транспортна мрежа озеленена и естествена растителност, която привлича пчелите обратно в града. Така ще възстановим екосистемата, казва д-р Мак Клаусланд.

Проектът вече е дал положителни резултати в Нидерландия. Миналата година в град Утрехт са изградени зелени покриви по автобусните спирки. Инициативата бе провокирана от идеята да се понижи температурата в градска среда и да се стимулира биоразнообразието, включително на пчели и други насекоми.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anna

Anna

04.01.2021 | 18:47

Здравейте дами и сър, Ние сме асоциация на частни инвеститори. Ние предоставяме при определяне на всеки от заемите без предварително плащане. годишният лихвен процент е 3%. Кредитът е надежден и се дава на всеки сериозен човек. За повече информация относно офертата за заем, моля пишете ни на: Имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?