44
Следвайте ни

Първа есен идва с майски температури

viber icon

Падналите валежи през първата половина на септември, с изключения на отделни места в югоизточните райони, бяха без стопанско значение - под 5 л/кв. м. В по-голямата част от полските райони сухата и сбита почва сериозно възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки. Поради тази причина на много места в страната са пропуснати оптималните срокове за сеитбата на зимната рапица, които изтичат в края на второто десетдневие на септември.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за септември и първа есен време. За района на Пловдив и областта най-високите дневни температури ще са в границите 25-29 градуса (в неделя). Захлаждане до 20-22 градуса се очаква в сряда и четвъртък, но без валежи. В региона опасност от слани през седмицата няма. Сутрешните минимални температури също ще са над нормата - до 16 градуса, като се прогнозира най-ниската  да е 8 градуса. 

Последните фази от развитието на късните земеделски култури ще протичат при близки до обичайните за края на лятото и началото на есента топлинни условия. В началото на третото десетдневие късните хибриди царевица ще приключат развитието си. При памука ще протича фаза узряване. При ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. През периода критични минимални температури за зеленчуковите култури от късното полско производство не се прогнозират.

В началото на третото десетдневие на септември в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на опасен вредител - крушовия пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел е ефективна срещу възрастните индивиди в началото на есента, напомнят агрометеоролозите от НИМХ.

Тази година есенното равноденствие ще бъде на 22 септември от 22:21 ч. българско време. В дните на есенното и пролетното равноденствия денят и нощта са приблизително равни по продължителност, но не съвсем равни. Изместване в полза на деня се получава, защото за изгрев се приема появата на слънцето на хоризонта, а не появата на средата му. Също така поради пречупването на светлината от въздуха можем да наблюдаваме слънцето още преди то фактически да е минало линията на хоризонта. С есенното равноденствие посрещаме астрономическата есен и се сбогуваме с лятото.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?