71
Следвайте ни

Партиите си стиснаха ръцете: Дават път на малките фермери, слагат таван на субсидиите

viber icon

Малките фермери да станат големи и да имат достъп до вериги и други пазари - това бе фокусът на срещата по тема „Земеделие“. По покана на „Продължаваме промяната“ на масата за преговори седнаха аграрните експерти на ПП, ИТН, БСП и ДБ. Политиките, по които ще работят партиите, са пренасочване на повече субсидии за плодове и зеленчуци, създаване на възможности фермерите директно да стигат до пазарите и популяризиране на местните продукти.

Кирил Петков представи идеята на „Продължаваме промяната“ да се създадат шест събирателни пазара на територията на страната, където да отиват както камионите с вносни плодове и зеленчуци, така и родната продукция. Всеки производител може да докара тук буквално един камион с домати, даде пример лидерът на ПП. Такива събирателни пазари отдавна работят в Америка и дават възможност на дребните и средни производители да стигнат до търговските вериги, аргументира се той.

Аграрният специалист на ИТН Пламен Абровски отиде още по-далеч и разказа за идеята си за създаване на верига от общински магазини, в която различни производители да могат да предлагат своите храни. Той вече е започнал работа по този проект в своя избирателен район в Монтана. От БСП също посочиха, че трябва да се намери начин да се премахнат прекупвачите по пътя на фермерските продукти до магазините.

За да имат всички селски стопани равен старт, трябва да се въведе и някакво ограничение за размера на получаваните субсидии. Предложението на ПП е да се сложи таван за фермери с площи над 15 000 дка. От ИТН обаче предложиха по-мек вариант - не да се премахнат изцяло субсидиите над определен праг, а само да се намалят. В тази връзка Албена Симеонова от ДБ припомни, че 80% от евросубсидиите отиват при 2% от фермерите и това доста изкривява пазара.

Проблемите в сектора са много сериозни, а земеделието е сред сферите с най-много сигнали за корупция. "Министерство на земеделието е единственото място в света, в което данни за субсидиите не се предоставят дори и на финансовия министър. Време е да премахнем политическите инвеститори от сектора, чрез които се контролират групи от населението. Това министерство трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция", заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков .

Експертът по горите на ПП Александър Дунчев, който бе и шеф на Агенцията по горите в служебното правителство, още веднъж ясно заяви, че  голяма част от назначенията в сектора се правят по политическа линия.

= Контра от Пловдив =

Сред всичките 15 участници в дискусията има само един реален производител и нито един агроном, контрира с остър пост във фейсбук пловдивският агробизнесмен Красимир Кумчев. Според него това е недопустимо.“За сметка на това в преговорите участват шестима души с профил гори и лов ; четирима икономисти; двама юристи ; един коневъд ; един преработвател и един политолог“, пише още Кумчев.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (2)

Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

24.11.2021 | 18:45

Ataka.,⚱️⌛✌️✍️‍️⛷️️‍❤️‍️⛄☃️️⛱️⛅️⚡️⛽⚓⚓⚓⚓️️️️️️️⛸️⚽️️️️️️️️️️️️️️️

Отговори
0 3
dii

dii

24.11.2021 | 17:33

Аграрният специалист на ИТН Пламен Абровски отиде още по-далеч и разказа за идеята си за създаване на верига от общински магазини. Абровски, Пламене, времето на комунизма отмина. Не си никакъв специалист. Ти и всички от ИТН сте специалисти ама специалисти по мазна чалга. От друго нищо не разбирате. Само чалга и популизъм. е на това са специалисти специалистите на Има такъв народ. Дръжте си идеите за Шоуто на Слави, там поне хората добродушно ще ви се смеят на пилешките ви мозъци.

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?