44

Пълно безхаберие към европроектите за селските райони

България не участва с проекти в огромна част от инициативите, подети от Европейския съюз за подкрепа на по-силни, по-свързани, устойчиви и проспериращи селски райони и общности. Това става ясно от доклад на Европейската комисия (ЕК), публикуван на 27 март.

С него се очертава напредъкът по изпълнението на дългосрочната визия на ЕС за селските райони, като се подчертават положителните резултати, постигнати от 2021 г. насам. Докладът представя 30 действия в редица области на политиката, от които девет вече са завършени, съобщи ag-press.eu, цитиран от sinor.bg.

В отчета са посочени основните насоки в подпомагането, както и финансовата помощ, заделена за съответните инициативи.  На първо място се посочва създаването на платформа за съживяване на селските райони за райони, изправени пред демографски и икономически предизвикателства. От МЗХ досега не са изтъкнали и един проект, който да е свързан с участието на България в тази платформа. Дадени и са примери за реакцията на България спрямо конкретни инициативи:

*Стартиране на 60 проекта за научни изследвания и иновации в селските райони с бюджет от 253 милиона евро, допринасящи пряко за селските райони - липсва информация България да е кандидатствала с подобни проекти.

*Подпомагане на прилагането на LEADER и насочване на около 150 общности към създаването на интелигентни села чрез специализирани мрежови дейности - страната ни е на светлинни години от този процес.

*Заделяне на общо 23,5 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за недостатъчно обслужвани райони, както и актуализирани правила за държавна помощ за подобряване на свързаността в селските райони - и тук родната администрация не отчита действия по отношение на тази свързаност.

*Подобряване на мобилността в селските райони и планирането на туризма чрез специална Европейска мрежа за мобилност в селските райони.

*Създаване на консултативен център за селска енергийна общност, който да подкрепи 27 селски енергийни общности - селата ни имат крайна необходимост от подобни общности, но не сме и чували за тази инициатива.

*Подкрепа на четири специализирани проекта за подпомагане на развитието на социалната икономика в селските райони, увеличаване на наличния брой набори от данни за селските райони и достъп до съответните данни и анализи за селските райони чрез Обсерваторията на селските райони на ЕС и новата публикация „Селска Европа“, подобряване на капацитета за проверка на селските райони.

В доклада се подчертава, че силната ангажираност на ниво държави членки, регионално и местно ниво 

е от съществено значение за постигането на добри резултати.  

В това отношение стартирането през 2021 г. на Пакта за селските райони беше ключово, със специален орган за управление, платформа за сътрудничество и офис за поддръжка, улесняващи взаимодействията и създаване на знания за селските общности. 

Поддържайки своя ангажимент за развитието на селските райони и общности в ЕС, с доклада си Еврокомисията посочва процедурите за изпълнение на плана за действие на ЕС за селските райони, където са необходими допълнителни усилия ​- и други, където е необходима приемственост ​- за постигане на общите цели. В него се прави преглед на това как политиката на сближаване ОСП ​е допринесла за визията за селските райони за периода 2023-2027 г. Дават се също идеи за подобряване на политиките в бъдеще.

Селските райони обхващат 83% от територията на ЕС, 

а един на всеки трима европейци живее в селски райони. През юни 2021 г., след обширна консултация, Европейската комисия изложи дългосрочна визия за селските райони на ЕС до 2040 г. Президентът Урсула фон дер Лайен стартира тази инициатива през 2019 г., като призна, че селските райони са основна част от идентичността на Европа и икономически потенциал и че трябва да ги запазим и да инвестираме в тяхното бъдеще. 

Дългосрочната визия идентифицира 10 споделени цели и 4 области на действие към по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи селски райони до 2040 г. За да постигне тези цели, Комисията се ангажира да стартира пакт за селските райони, за да мобилизира публичните органи и заинтересованите страни да действат по нуждите и стремежите на селските жители. Въпросният доклад е първият за изпълнението на визията за селските райони, който предлага поглед върху постигнатия досега напредък и размисли за бъдещи посоки от страна на България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?