Следвайте ни

Пълна промяна! Строителен инженер стана фермер и отвори пазар "Натурално"

Земеделецът по душа Иван Гунчев осъществява на практика идеята за къса доставка от производител до потребител

viber icon

Иван Гунчев по образование е строителен инженер, но фермер по душа. Наследник е на земеделска фамилия от пловдивското село Ново село.

Силната му връзка със земята го стимулира наред с основните си ангажименти на големи строителни обекти да се развива и като производител. В стопанството си отглежда плодове, зеленчуци и билки, без да влага изкуствени торове и химикали. Наскоро е затворил цикъла на производство с малък цех за преработка на плодове, зеленчуци и подправки в родното си село. Там се произвеждат мармалади, сладка, конфитюри, сиропи, сокове, нектари.

Миналата година Иван Гунчев получава биосертификат за произвежданите в цеха шипков нектар и шипков мармалад. Суровината, която се преработва, е както собствена, така и от други фермери. Част от продукцията си той бе експонирал на проведения наскоро фермерски фестивал в Университета по хранителни технологии.

Като земеделски производител, инженерът фермер защитава освен своите и интересите на колегите си. Негова е заслугата в организирането на фермерския пазар „Натурално“ в Пловдив, който се провежда всеки петък от 16 до 20 ч. и в събота от 10 до 14 ч. на ул. „Станислав Доспевски“ - срещу бившия показен магазин за плодове и зеленчуци на Главната. 

Родни производители предлагат там домашно приготвени по автентични рецепти месни и млечни продукти, гъби, плодове и зеленчуци, козметика и др. Всички участници са регистрирани като земеделски производители и имат разрешение за продажба. „През 2018 г. 6 души се обединихме и регистрирахме пазара „Натурално“. После имахме 6-месечна борба с местните власти в Пловдив за избор на място, както и за разрешение за неговото провеждане, спомня си г-н Гунчев.

Заради ковид пандемията тази пролет обаче пазарът се затваря за неопределено време. Търсейки решения как да спаси търговията в трудните условия, както и да не са ощетени клиентите, той събира под един покрив всички производители от фермерския пазар „Натурално“. В Ново село той отваря „Фермерски пазарь“, където директно се реализира продукцията на около 30 регистрирани земеделци от региона. На практика се осъществява идеята за късата доставка от производител до потребител. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?