49

Овощари от Ботуша съхраняват ябълките в пещери

Старата технология пести много енергия

По време на ковид кризата в Северна Италия, отчасти в отговор на рязко нарастващите цени на енергията, някои производители на ябълки се обърнаха към стария начин за съхранение на храна - в пещери. Те използват пространства, издълбани в склона, за да съхраняват реколтата си в контролирана среда, като поддържат постоянна температура на ниска цена, пише Reuters, цитиран от agrozona.bg.

Така ябълките се съхраняват в пластмасови щайги в естествени хладилни помещения. По отношение на въздействието върху околната среда това носи и повече предимства. Едно от тях е консумацията на енергия, защото миналата година записахме 32% икономия на енергия при тестове, казва Мауро Ерлихер, един от инициаторите на старата нова технология.

Пещерите под овощни градини в Предая, в района на Трентино, са проектирани от групата Мелинда. Тя е инвестирала в построяването на 34 хладилни камери със складово пространство за около 30 000 тона ябълки. Очаква се скоро този брой да нарасне до 40 000 тона. Въпреки че някои фермери първоначално бяха скептични относно идеята за съхранение в пещера, в крайна сметка резултатите им харесаха.

Мауро Ерлихер обяснява, че докато традиционните големи надземни хладилни камери използват „сандвич панели“, изолирани с полиуретан и метални листове, за да поддържат вътрешността хладна, в подземните пещери самите скали действат като изолатор, колкото е възможно по-естествено.

Преди да се използват пещерите, камъните се охлаждат с газ на дълбочина от 5 до 7 метра, което позволява да се поддържа постоянна температура от около 1 градус по Целзий.

Не всички сортове ябълки обаче може да се съхраняват дълго време. Летните плодове например не са подходящи за тази цел, а есенните ябълки издържат до Нова година, без да губят витамините и вкуса си. За сметка на това зимните видове ще присъстват на трапезата ви чак до пролетта.

В домашни условия ябълките могат да се съхранят точно като в пещерите. Проветривото мазе е най-подходящото място за плодовете. Температурата в помещението, в което ще зимува реколтата, трябва да бъде от -1 до +1 градуса, но и +2 до +4 градуса е приемлива среда. Относителната влажност на въздуха е около 85%. При ниска влажност плодовете увяхват.

Съдовете, които ще използвате, трябва да предпазват плодовете от механично увреждане и да пропускат достатъчно въздух. Дървените щайги и сандъци са идеални за целта. Важно е да бъдат сухи. Ябълките, подредени върху слама, също се запазват отлично през зимата. Друг вариант е да увиете всеки плод в хартия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?